Vioneo pioniert in fossielvrije plasticproductie ​

Vioneo BE (“Vioneo”) streeft naar grootschalige fossielvrije plasticproductie. Het bedrijf is opgericht door A.P. Moller Holding en zal zich richten op de ontwikkeling van grootschalige fossielvrije chemicaliën- enplasticproductie om de duurzaamheidstransitie van de Europese chemische industrie te ondersteunen.

In het kort:

  • Vioneo streeft ernaar 's werelds eerste grootschalige producent van fossielvrije plastics te worden op basis van groene methanol
  • De eerste fabriek komt in Antwerpen, België, Europa's grootste geïntegreerde chemiecluster
  • De fabriek zal ongeveer 300.000 ton fossielvrije plastics produceren, waardoor jaarlijks minstens 1,5 miljoen ton minder CO2 wordt uitgestoten. Dit betekent een grote stap voorwaarts in het defossiliseren van de wereldwijde chemische en materialensector, die een waarde heeft van 5 biljoen euro
  • Het eerste productiecomplex vertegenwoordigt een investering van €1,5 miljard met een mogelijke definitieve investeringsbeslissing (FID) in 2025
  • Het initiatief heeft het potentieel om de Europese chemiesector nieuw leven in te blazen en Europa te positioneren als leider in het defossiliseren van de industrie

De plasticindustrie staat voor grote uitdagingen op milieugebied, vanwege de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen bij de productie en het gebrek end-of-life recycling, waarbij slechts 9-15% wordt gerecycled. Plastics zijn goed voor ongeveer 6% van de wereldwijde vraag naar olie en de productie en verwijdering van plastics aan het einde van hun levensduur dragen 5% bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, wat naar verwachting zal stijgen tot 15% in 2050 als er niets wordt gedaan. Gezien de essentiële rol van plastics in verschillende sectoren, van medische apparatuur tot voedselverpakkingen, is het ontwikkelen en op de markt brengen van fossielvrije productiemethoden voor plastics van cruciaal belang om de netto nuldoelstellingen van 2050 te halen.

Jan Secher, voorzitter van Vioneo: “Vioneo wil de transitie van de industrie van plastics stimuleren door te laten zien dat plastics op grote schaal gemaakt kunnen worden zonder fossiele grondstoffen. Het initiatief biedt Europa een belangrijke kans om het voortouw te nemen bij het defossiliseren van de 5 biljoen euro kostende wereldwijde chemie- en materiaalsector, waardoor Europa een leidende positie krijgt bij de overgang, in een sector die momenteel te kampen heeft met een gebrek aan investeringen en innovatie, en met hogere vergelijkbare kosten”.

Vioneo heeft een productiemethode ontworpen die gebruik maakt van een bewezen technologie en een innovatief ontwerp om fossielvrij polypropyleen (“PP”) en polyethyleen (“PE”) op schaal te produceren, met gecertificeerde groene methanol als grondstof. Deze technologie zorgt voor een volledig gescheiden en traceerbaar productaanbod voor de klanten. De productie wordt aangedreven door hernieuwbare elektriciteit, waardoor de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk wordt verminderd. Het eindproduct zal 100% fossielvrij en ISCC Plus gecertificeerd zijn en geschikt voor toepassingen in alle sectoren, waaronder medische apparatuur, huishoudelijke artikelen, auto's en verpakkingen.

Eerste productievestiging in Antwerpen, België

Vioneo is van plan om zijn eerste productiecomplex te vestigen in Antwerpen, België, Europa's grootste geïntegreerde chemiecluster, die zal worden ontwikkeld binnen het Vopak Energy Park Antwerpen met de steun van Vopak België en de haven van Antwerpen-Brugge. Als de fabriek volledig operationeel is, zal ze jaarlijks ongeveer 300.000 ton fossielvrije plastics kunnen produceren, wat overeenkomt met een vermindering van 1,5 miljoen ton CO2-uitstoot. Naar schatting zal de bouwfase aanzienlijke werkgelegenheid opleveren en ongeveer 250 vaste jobs [CD1] zodra de fabriek volledig operationeel is.

Timo Spaninks, directeur Vopak België: “Vopak is trots om de ontwikkeling van deze innovatieve productie van fossielvrije plastics op commerciële schaal te ondersteunen. Deze samenwerking sluit perfect aan bij onze strategie om cruciale infrastructuur te ontwikkelen die de energie- en grondstoffentransitie ondersteunt, en biedt ons een unieke kans om bij te dragen aan de inspanningen van de industrie om koolstofvrij te worden. Het project zal de eerste ontwikkeling zijn op onze recent verworven locatie in het Vopak Energy Park Antwerpen, dat ongeëvenaarde mogelijkheden biedt dankzij de omvang, de strategische ligging in Europa's toonaangevende petrochemische cluster en de aansluiting met Noordwest-Europa."
Jacques Vandermeiren, CEO van de haven van Antwerpen-Brugge: “Deze investering bevestigt dat onze chemiecluster nog steeds tot de wereldtop behoort en is een mooi voorbeeld van transitie naar een duurzame manier van groeien. We zijn blij dat, met APMøller, een Europees bedrijf zo’n grote investering in onze haven doet. Dit project toont nog maar eens aan hoe de combinatie van maritiem transport, logistiek en industrie van Port of Antwerp-Bruges een unieke plaats maken om te investeren.”

Afhankelijkheid van brede steun van stakeholders

De ontwikkeling van de productiefabriek en de toeleveringsbasis zal een investering van bijna €1,5 miljard vereisen. Het project zal in fasen verlopen, waarbij de Front-End Engineering Design (FEED) in het vierde kwartaal van 2024 zal starten, gevolgd door de Final Investment Decision (FID), waarschijnlijk in 2025. Commerciële operaties kunnen in 2028 van start gaan.

Het succes van het project hangt af van brede steun van stakeholders, waaronder geactualiseerde regelgevende kaders en beleid ter ondersteuning van een concurrerende omgeving voor fossielvrije plastics, evenals betere voorwaarden voor de Europese chemiesector, zoals lagere energiekosten. Bovendien, en even belangrijk, hangt het succes van het project ook af van de toezegging van klanten om afnameovereenkomsten op lange termijn af te sluiten.

Vioneo voert vergevorderde gesprekken met een aantal grote wereldmerken uit verschillende sectoren, waaronder de gezondheidssector, de auto-industrie, fast moving consumer goods, schoonheidsproducten en huishoudelijke producten. Als dit lukt, wil Vioneo de wereldwijde markt voor plastics, die wordt geschat op ongeveer €700 miljard, aanspreken door de fabriek te repliceren in belangrijke markten wereldwijd.

Jan Secher, voorzitter van Vioneo: “Ons doel is om een platform te bouwen dat kan aantonen dat de afhankelijkheid van fossiele materialen binnen de polymeer- en chemie-industrie geleidelijk kan worden afgebouwd. We kunnen dit echter niet alleen bereiken. Het succes hangt af van de toewijding van klanten, partners, steun van beleidsmakers via regelgevende kaders en toegang tot goedkope groene energie en financiële steun.”
Jan Secher gaat verder: "Als belangrijke stap in het stimuleren van dit initiatief zijn we zeer verheugd om de benoeming van Alex Hogan van INEOS Olefins and Polymers aan te kondigen om de rol als CEO op zich te nemen vanaf 11 november. Alex brengt een rijke ervaring mee uit de olefinen- en polymerenbusiness en is tegelijkertijd gepassioneerd door de duurzaamheidstransformatie."

Alex Hogan was Business Director bij INEOS Olefins and Polymers en INEOS Enterprises en heeft uitgebreide ervaring in het beheren van grootschalige industriële activiteiten.

Alex Hogan, CEO van Vioneo: "Ik ben enthousiast om bij Vioneo aan te sluiten, een bedrijf waarmee ik dezelfde passie voor duurzaamheid deel. Ik kijk ernaar uit om de weg te leiden voor de defossilisatie van polymeren op grote schaal, met onze unieke volledig gescheiden en traceerbare productie in het hart van Europa's grootste chemiecluster. We zullen ons richten op samenwerking met onze klanten om de afhankelijkheid van olie en gas in de polymerenproductie te doorbreken."

Over Vioneo

Vioneo wil een pioniersrol vervullen in de defossilisatie van de chemiesector door groene methanol in te zetten om op commerciële schaal fossielvrij polypropyleen en polyethyleen te produceren. De eerste fabriek, gevestigd in de haven van Antwerpen, zal groene methanol gebruiken om ongeveer 300.000 ton fossielvrije polypropyleen en polyethyleen te produceren. 300.000 ton fossielvrije virgin plastics produceren. www.vio-neo.com

Vopak Energy Park Antwerp

Vopak Energy Park Antwerpen wil een positieve bijdrage leveren aan de decarbonisatie van de industriële cluster in het Antwerpse havengebied en de energietransitie versnellen. Met onze site bieden we onze partners diepzee-, rivier, weg- en spoorverbindingen en pijpleidingen naar Noordwest-Europa die de weg vrijmaken voor grootschalige ontwikkelingen in de chemische industrie en de waterstofeconomie, waaronder waterstofdragers, ammoniakopslag en kraken. www.vopak.com/terminals/vopak-energy-park-antwerp.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Neem contact op met

Havenhuis Zaha Hadidplein 1 2030 Antwerpen

+32 492 15 41 39

press@portofantwerpbruges.com

www.portofantwerpbruges.com