Tankopslagbedrijf STANDIC breidt uit met state-of-the art chemie opslagterminal in Port of Antwerp

Tankopslagbedrijf STANDIC breidt uit met state-of-the art chemie opslagterminal in Port of Antwerp

Het Nederlandse tankopslagbedrijf STANDIC, onderdeel van familiebedrijf Hametha, gaat in Antwerpen een nieuwe chemie opslagterminal realiseren, en verdubbelt daarmee haar capaciteit. Naast de huidige terminal in Dordrecht, Nederland, bouwt STANDIC een nieuwe opslagterminal aan het 5de Havendok in Port of Antwerp, met een opslagcapaciteit, in eerste fase, van ca. 95.000m³ (en met een potentiële totale opslagcapaciteit van ca. 230.000 m3). De oplevering staat gepland in het eerste kwartaal van 2021. Volledig conform de laatste milieueisen.

State-of-the-art opslagterminal

De ambitie van het huidige terminalontwerp? Een uitvoerig geautomatiseerde state-of-the-art terminal met duurzaamheidsambities (bv. walstroom), aangepast aan de wensen van de klant.

Ronald Ooms, directeur van Hametha: “Port of Antwerp staat bekend als één van de grootste maritieme chemieclusters van de wereld, daarom kiezen we voor uitbreiding in de Scheldestad. Ons succes met chemieopslag willen we zo verderzetten en uitbreiden. In Antwerpen kunnen wij ons, binnen de nichemarkt van meer gespecialiseerde chemie, verder ontwikkelen en onze klanten uit alle windstreken bedienen.” 

De investeringsbijdrage voor de nieuwe opslagterminal bedraagt zo’n 200 miljoen euro. Net als de terminal in Nederland, ligt de focus op de distributie van chemieproducten en chemische nichemarkten. De grootte van de opslagtanks variëren van 500 tot 3500 m3.

Multimodale bereikbaarheid

STANDIC werkt mee aan de duurzame uitbouw van het Antwerpse havenplatform, een speerpunt in het ondernemingsplan van Port of Antwerp. Grote chemietankers kunnen de terminal eenvoudig bereiken dankzij de gunstige diepte van de haven. Naast deze bereikbaarheid over water voor zowel binnen- als zeevaart, is de ligging ook gunstig voor vervoer over het spoor.

William Demoor, Directeur Klantenrelaties bij Port of Antwerp: "De nieuwe STANDIC-terminal versterkt verder de synergie tussen de diverse industriële bedrijven, en draagt zo bij tot meer kostenefficiënte logistieke operaties en processen. Bovendien leent de locatie zich uitstekend tot multimodale ontsluiting, een belangrijke bouwsteen voor de duurzame distributie van chemicaliën.”

 

Perscontact STANDIC

Galit Blander

+31 7 865 286 54

[email protected]

Over Standic

Met 230.500 m³ aan opslagcapaciteit en 163 tanks in vrijwel elk formaat en type is Standic dé onafhankelijke expert op het gebied van tankopslag van vloeistoffen in Nederland. Zij faciliteren de opslag van chemieproducten, biobrandstoffen en grondstoffen voor smeermiddelen, in grote en kleine hoeveelheden, in roestvrijstalen en mild steel opslagtanks.

Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar [email protected]

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen