Seas to Skies-conferentie: Een succesvolle top voor een groenere toekomst
De vijf “EU Green Deal”-projecten voor luchthavens - Stargate, OLGA en TULIPS - en havens - PIONEERS, Magpie - kwamen samen in de Skyhall op Brussels Airport en in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen voor de Seas to Skies-conferentie. Dit tweedaagse evenement, dat plaatsvond op 3 en 4 december 2024, bracht industrieleiders en beleidsmakers samen om ervaringen uit te wisselen over hoe de groene transitie van de Europese havens en luchthavens kan worden versneld.
De Sea to Skies-conferentie belichtte de gezamenlijke inspanningen van de vijf Green Deal-projecten van de EU en liet zien hoe zij samenwerken om innovatie en duurzame praktijken te stimuleren. Deze projecten worden medegefinancierd door het Horizon 2020-programma voor onderzoek en innovatie van de EU, dat wordt beheerd door het Europees uitvoerend agentschap voor klimaat, infrastructuur en milieu. Door samenwerking en het delen van kennis te stimuleren, heeft Seas to Skies deelnemers in staat gesteld om gezamenlijk de urgente uitdagingen aan te pakken waarmee de twee sectoren worden geconfronteerd en gezamenlijke oplossingen voor te stellen, niet alleen binnen het consortium voor elk afzonderlijk project, maar ook over de projecten en sectoren heen.
Green Deal-projecten: tastbare impact in de praktijk
Tijdens de conferentie werd de concrete impact van een duurzame aanpak uitgelicht. Deze baanbrekende initiatieven zorgen nu al voor aanzienlijke veranderingen door emissies te verminderen, energie-efficiëntie te verbeteren en de algehele milieuprestaties van havens en luchthavens te verhogen.
Herald Ruijters, adjunct-directeur-generaal van het directoraat-generaal Mobiliteit en Vervoer van de Europese Commissie: “Luchthavens en havens zijn cruciale knooppunten voor passagiers en goederen in ons trans-Europees vervoersnetwerk. Via Horizon 2020 dragen we 125 miljoen euro bij aan vijf innovatieve projecten die gericht zijn op het versnellen van het gebruik van duurzame brandstoffen en elektromobiliteit in de luchtvaart en scheepvaart. Deze projecten zullen helpen om de transportemissies te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren bij 12 luchthavens en 8 havens in 13 lidstaten.”
Paloma Aba Garrote, directeur van CINEA: “Deze vijf projecten lopen voorop in het ontwikkelen van duurzame oplossingen voor de hele ecosystemen van havens en luchthavens. De omvang van de EU-financiering die aan deze projecten is toegewezen, onderstreept onze inzet voor een koolstofarme en digitale transitie in transport. We zijn trots op de behaalde resultaten en de succesvolle samenwerking tussen de projectpartners, onderzoekers, industrie en in de EU gevestigde kleine en middelgrote ondernemingen (MKB). Dit zal als inspiratie dienen voor andere havens en luchthavens in Europa en voordelen opleveren voor zowel bedrijven als de samenleving.”
Het MAGPIE-consortium: “Kennisuitwisseling tussen de Europese Green Deal-projecten is essentieel, omdat dit niet alleen MAGPIE helpt om onze oplossingen te verspreiden, maar ons ook in staat stelt deze aan te passen op basis van externe input. Het Seas to Skies-evenement benadrukte onze gedeelde visie op de energieovergang in havens, inclusief een holistische aanpak die sociale acceptatie en niet-technologische oplossingen meeneemt. De haven van Rotterdam, als MAGPIE-projectcoördinator, kijkt er samen met de projectpartners naar uit om de demonstraties de komende twee jaar te voltooien.”
Het OLGA-consortium: “Na drie jaar intensief werk heeft het OLGA-project aanzienlijke vooruitgang geboekt in de uitvoering van de ongeveer 30 taken die zijn opgezet om de milieuprestaties van luchthavens op een holistische manier te verbeteren. Met een focus op replicatie van de resultaten door heel Europa zijn deze conferenties cruciaal voor het delen van beste praktijken en het vroegtijdig aanpakken van uitdagingen. We blijven gemotiveerd om de lopende taken succesvol af te ronden in de komende twee jaar.”
Inge De Wolf, projectcoördinator van PIONEERS: “De steun van de Europese Commissie voor het H2020-gefinancierde PIONEERS-project is essentieel om onze gedeelde inzet voor ‘net zero’-emissies, zoals beschreven in de Europese Green Deal, te realiseren. Door samenwerking en innovatie hebben we in 2024 13 demonstratiepilots succesvol uitgevoerd in de havens van Antwerpen-Brugge, Barcelona, Constanta en Venlo. Dit markeert een belangrijke stap in onze reis om de uitstoot van broeikasgassen in havens te verminderen.”
"Vanuit Stargate waren we erg blij om deze Seas to Skies conferentie mee te organiseren en om onze collega ‘Green Deal’-projecten voor de luchtvaart- en maritieme sectoren te hosten in de Skyhall van Brussels Airport,” legt Charlotte Verreydt, Project Manager van Stargate op Brussels Airport, uit. “Na het realiseren van verschillende projecten en demonstraties in de afgelopen 3 jaar, zoals het elektrificeren van grondafhandelingsapparatuur, het testen van een taxibot en geautomatiseerde shuttle- en waterstofoplossingen, is deze conferentie een perfecte plek om onze resultaten, learnings, innovaties en uitdagingen voor de toekomst uit te wisselen. Door samenwerking, verspreiding en uitwisseling met CINEA en de andere projecten te bevorderen, ben ik ervan overtuigd dat we een grotere impact zullen hebben en de overgang van de sector naar een duurzamere sector zullen versnellen. Ik was persoonlijk blij om te zien dat we allemaal dezelfde doelstellingen nastreven en even gedreven zijn om een concrete impact te hebben en onze nalatenschap veilig te stellen. Dit is de sleutel tot ons succes.”
Fokko Kroesen, projectcoördinator voor TULIPS: “Na twee jaar heeft het TULIPS-project met succes bijgedragen aan het vormgeven van de energietransitie die nodig is om vraag en aanbod van energie op onze vuurtorenluchthaven in balans te brengen. Daarnaast hebben we deze inspanningen uitgebreid naar regionale luchthavens, waarbij we unieke uitdagingen van uiteenlopende energie-infrastructuren hebben aangepakt. Onze demonstraties van waterstofapparatuur en oplossingen voor de opslag van vloeibare waterstof zijn van cruciaal belang geweest bij technologieën die nodig zijn om de doelstellingen voor emissiereductie te halen. Deze oplossingen zijn essentiële onderdelen van de bredere portefeuille van maatregelen die nodig zijn om deze doelen te halen. De Seas to Skies-conferentie, waarbij vijf samenwerkingsprojecten betrokken waren, benadrukte de aanzienlijke vooruitgang op het gebied van verspreiding en ontwikkeling van partnerschappen. De kruisverbanden tussen initiatieven onderstrepen het potentieel voor meer synergie en leggen een veelbelovende basis voor het opschalen van oplossingen tijdens de resterende projectperiode.”