PureCycle en Port of Antwerp-Bruges kondigen NextGen District aan als locatie voor eerste plastic recyclingfabriek van PureCycle in Europa

PureCycle en Port of Antwerp-Bruges kondigen NextGen District aan als locatie voor eerste plastic recyclingfabriek van PureCycle in Europa

PureCycle in competitief biedproces geselecteerd als concessiehouder van NextGen District

PureCycle Technologies (NASDAQ: PCT) en Port of Antwerp-Bruges hebben vandaag aangekondigd dat PureCycle haar eerste polypropyleen (PP) recyclingfabriek in Europa gaat bouwen in NextGen District in de haven.

De nieuwe fabriek zal een jaarcapaciteit hebben van 59.000 ton (130 miljoen pond), met mogelijkheden om de activiteiten in de toekomst uit te breiden aangezien het perceel van 14 hectare plaats biedt aan vier verwerkingslijnen met een totale capaciteit van ongeveer 240.000 ton (goed voor ongeveer 500 miljoen pond) per jaar. PureCycle is momenteel bezig met de financiële planning en de aanlevering van grondstoffen. De definitieve planning zou medio 2023 rond moeten zijn. De bouw van de fabriek begint zodra de vergunningsprocedure is afgerond, naar verwachting in 2024.

NextGen District is een wereldwijde hub voor ondernemingen die de circulaire economie willen bevorderen. Het district ligt in Port of Antwerp-Bruges, de tweede grootste haven van Europa. PureCycle kreeg een concessieovereenkomst toegekend na een competitieve selectieprocedure.

Wiebe Schipper, Vice President of European Operations van PureCycle, licht toe: "De aankondiging van onze eerste vestiging in Europa luidt de volgende fase in de uitrol van PureCycles wereldwijde groeistrategie in. We zijn verheugd om onze Ultra-Pure Recycled (UPR) hars tot bij klanten in Europa te brengen, waar ondernemingen en beleidsmakers een voortrekkersrol opnemen op het gebied van circulaire economie. Door onze aanwezigheid in NextGen District kunnen we bestaande efficiëntieverbeteringen benutten, samenwerken met andere vernieuwers in de sector en nieuwe partnerschappen aangaan.' Hij voegt eraan toe: 'We willen Port of Antwerp-Bruges bedanken voor hun vertrouwen en voor hun steun die nodig is om dit project van de grond te krijgen. Het team van PureCycle kijkt ernaar uit om samen te bouwen aan een duurzamere toekomst."
Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp-Bruges, treedt hem bij: "NextGen District van Port of Antwerp-Bruges wil een hotspot zijn voor innovatieve bedrijven die mee bouwen aan een circulaire economie en die duurzame oplossingen bedenken voor enkele van 's werelds grootste milieu- en klimaatuitdagingen. We zijn blij dat we samen met PureCycle aan dit strategische project kunnen werken om die visie tot leven te brengen."

PureCycle voert momenteel actief onderhandelingen met potentiële partners voor het aanleveren van grondstoffen en het afnemen van recyclingproducten en verwacht haar commerciële activiteiten in de Europese vestiging te starten zodra de eerste verwerkingslijn klaar is. De nieuwe PP-zuiveringsinstallatie zal niet alleen PureCycles UPR-hars aan de Europese markt leveren, maar zal in de eerste fase van het project naar verwachting ook 65 tot 70 nieuwe jobs opleveren. Het project van PureCycle is een van de grootste investeringen die tot dusver in het NextGen District werden aangekondigd. Er worden momenteel verschillende financieringsopties overwogen, waaronder traditionele financieringsbronnen, maar ook subsidies voor circulaire projecten die uniek zijn in de EU.

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: “Met PureCycle verwelkomt NextGen District niet alleen een nieuwe speler, maar ook een primeur. Deze Amerikaanse pionier zal hier in de Antwerpse haven haar eerste polypropyleen recyclingfaciliteit in Europa bouwen. Deze nieuwe pionier brengt een stevige investering en heel wat jobs naar onze haven. Dit mooie nieuws zet het nieuwe jaar sterk in. In onze thuisbasis voor circulaire economie zal PureCycle alle ruimte krijgen om te innoveren en bij te dragen aan de versterking, synergie en diversificatie van onze haven.”
Jan Jambon, Vlaams minister-president: "PureCycle selecteerde Vlaanderen als voorkeurslocatie binnen de EU voor de bouw van zijn eerste Europese recyclagefabriek. Dit bevestigt dat Vlaanderen tot de wereldleiders behoort in afvalinzameling en -verwerking en versterkt nog steviger onze positie als toonaangevende recyclagehub. De zuiveringstechnologie van PureCycle is een game changer binnen de circulaire economie en zal een grote impact hebben op de verdere verduurzaming van kunststoffen - en bij uitstek van de chemiecluster rond de Port of Antwerp-Bruges. Als regio die pioniert in circulaire innovatie, ben ik enorm trots deze nieuwe ecosysteemversterkende partner in Vlaanderen te verwelkomen. Flanders Investment &Trade speelde een leidende rol in dit investeringsdossier via teams in de VS en in Vlaanderen. FIT ondersteunt PureCycle ook bij de opstart en ontwikkeling van hun site en bij hun verankering in Vlaanderen."

Met de vlaggenschipfabriek van het bedrijf in Ironton, Ohio, die naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 zal starten met de productie van pellets, een tweede fabriek in Augusta, Georgia, die momenteel in aanbouw is en de eerste PP-recyclingfabriek in Azië die in 2025 wordt geopend, breidt PureCycle wereldwijd uit en schaalt het haar productiecapaciteit actief op.

Story image

Over PureCycle Technologies
PureCycle Technologies LLC., een dochteronderneming van PureCycle Technologies, Inc., heeft een wereldwijde licentie voor de enige gepatenteerde recyclingtechnologie waarbij plastic wordt gezuiverd met oplosmiddelen, ontwikkeld door The Procter & Gamble Company (P&G), en die polypropyleen plastic afval (ook No. 5 plastic genoemd) omzet in een continu hernieuwbare grondstof. Het unieke zuiveringsproces verwijdert kleur, geur en andere onzuiverheden uit het No. 5 plastic afval, wat resulteert in een Ultra-Pure Recycled (UPR) plastic dat meermaals kan worden gerecycled en hergebruikt - een gamechanger in de plasticindustrie.

Contact PureCycle
Christian Bruey
[email protected]
​+1 (352) 745-6120
www.purecycle.com

Toon op nieuwsoverzicht
Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar [email protected]

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen