Programma Vlaamse Havendag bekend

Programma Vlaamse Havendag bekend

De Vlaamse havens openen hun deuren op zondag 7 mei

Het programma van de Vlaamse Havendag staat online op vlaamsehavendag.be. Op zondag 7 mei 2023 openen Port of Antwerp-Bruges, Haven Oostende en North Sea Port (locatie Gent) hun deuren voor het grote publiek. Deze keer doet ook de binnenlandse containerterminal Haven Genk mee. Iedereen kan dan een kijkje komen nemen achter de schermen van de havens. Verspreid over alle havens zullen er meer dan 130 activiteiten plaatsvinden. De zesde editie van de Vlaamse Havendag staat in het teken van het thema innovatie.

Stippel je haventrip uit

Op 7 mei vallen er ontzettend veel leuke, nieuwe en baanbrekende activiteiten te ontdekken in de zeehavens in Antwerpen, Zeebrugge, Oostende en Gent. En ook de binnenlandse containerterminal Haven Genk opent zijn deuren. In totaal vinden er meer dan 130 activiteiten plaats, verspreid over alle havens. Je kan uiteraard één of meer havenbedrijven bezoeken, maar ook schepen, terminals of de douane. Het programma is heel divers: een telekraan bedienen, met een drone vliegen, een wandeling, een fietstocht, een testrit met een vrachtwagen, door de dokken varen, een bezoek aan een waterstoftankstation, een windturbine of het bouwdok van de Scheldetunnel... Het is allemaal mogelijk. Vanuit centrale ontmoetingsplaatsen brengen pendelbussen je naar de juiste plaats. Randanimatie en de mogelijkheid tot eten en drinken maken van de Havendag de ideale familie-uitstap.

Stippel je haventrip uit op de programmawebsite www.vlaamsehavendag.be.

Positieve impact havens in de kijker zetten

De Vlaamse overheid, de Vlaamse havens en de bedrijven in de haven organiseren voor de zesde keer een Vlaamse Havendag. Het doel? Via uiteenlopende activiteiten het belang van havens in de kijker zetten, het maatschappelijk draagvlak voor havens versterken en de kennis over havens bij het brede publiek vergroten. De eerste Havendag vond in 2008 plaats. Daarna volgden edities in 2011, 2013, 2015 en 2017. In 2017 kregen de Vlaamse havens nog 100.000 bezoekers over de vloer, verspreid over 4 locaties.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Ik nodig iedereen uit om op 7 mei een bezoek te brengen aan een van onze havens. De Havendag is een ideale kans om de havens beter te leren kennen. Het belang ervan mag men niet onderschatten. Het zijn niet alleen economische poorten, maar ook logistieke en industriële zones. Samen met de bedrijven zorgen zij voor werkgelegenheid, investeringen en toegevoegde waarde. Met de Vlaamse Havendag willen we de positieve en belangrijke impact op het dagelijks leven van iedereen in de kijker zetten. Mensen realiseren zich vaak niet dat het merendeel van alles wat ze in huis hebben, via de havens Vlaanderen binnenkomt.”

Focus op innovatie

Het thema van de zesde editie van de Vlaamse Havendag is innovatie. Want havens staan nooit stil en zijn een proeftuin voor baanbrekende en innovatieve producten en technieken. Om hun belangrijke rol ook in de toekomst te kunnen uitoefenen gaan de havens uitdagingen aan op het vlak innovatie, energie, circulaire economie, duurzaamheid, digitalisering, veiligheid of robotisering. Hoe zij dat aanpakken, ontdek je op 7 mei.

 

 

Toon op nieuwsoverzicht
Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen