Primeur in Port of Antwerp-Bruges: Ush en Poppy lanceren eerste op afstand bestuurde huurauto's
Een huurauto bestellen die zelfstandig en zonder chauffeur jouw kant op komt? Dankzij Ush en Poppy Mobility, dochtermaatschappijen van D’Ieteren Automotive, wordt dit voor het eerst werkelijkheid in de Antwerpse haven. In samenwerking met Port of Antwerp-Bruges introduceren ze een baanbrekende mobiliteitsoplossing: op afstand bestuurde huurauto’s die door het havengebied navigeren. Deze lancering versterkt de pioniersrol van de haven op het vlak van mobiliteit en technologie.
Ankerpunten
⚓Ush en Poppy Mobility lanceren de eerste op afstand bestuurde huurauto’s in Port of Antwerp-Bruges voor hun klant Boluda.
⚓De service wordt ondersteund door geavanceerde technologie van Vay.
⚓De haven is de ideale testomgeving dankzij haar logistieke complexiteit en innovatieve karakter.
⚓Na een testfase met twee voertuigen volgt een gefaseerde uitrol.
Nieuwe manier van autodelen met Ush, Poppy Mobility en Vay
Ush, een Belgische pionier op het vlak van autonome voertuigoplossingen, en Poppy Mobility, de toonaangevende Belgische speler in autodelen en verhuur, kozen Port of Antwerp-Bruges als testlocatie voor hun innovatieve autodeelservice.
Voor de eerste commerciële uitrol worden twee op afstand bestuurde voertuigen ingezet bij Boluda, een belangrijke maritieme dienstverlener in de Antwerpse haven. Boluda-medewerkers, die vaak werken in afgelegen delen van de haven, kunnen via de app een Poppy-huurauto aanvragen, die zonder chauffeur naar hen toe rijdt. Ze kunnen vervolgens zelf achter het stuur kruipen naar hun bestemming. Na gebruik neemt de externe bestuurder de controle weer over en navigeert het voertuig naar de volgende klant.
Port of Antwerp-Bruges als ideale testomgeving
Als dynamische en complexe logistieke omgeving is Port of Antwerp-Bruges de ideale partner voor dit project. De introductie van op afstand bestuurde voertuigen kan de toegankelijkheid voor werknemers verbeteren en bedrijven flexibeler en duurzamer transport bieden.
Bovendien heeft Port of Antwerp-Bruges zich eerder al bewezen als katalysator voor innovatieve technologieën zoals autonome drones en schepen. Via dit project bouwt de haven verder op haar rol als innovatiehub, in nauwe samenwerking met de Vlaamse en federale overheden die technologische vooruitgang willen stimuleren door regelluwe zones te creëren.
Gefaseerde implementatie met focus op veiligheid
Om de technologie veilig en verantwoord in België te introduceren, werken Ush en Poppy Mobility stap voor stap. Na de testfase met Boluda zullen in de komende maanden meer bedrijven in de haven worden uitgenodigd om de dienst aan te bieden aan hun werknemers.
Max Levandowski, CEO of Ush: “Om deze technologie in België te introduceren, zetten we in op een stapsgewijze aanpak in nauw overleg met regelgevende instanties. We starten bewust op beperkte schaal met twee voertuigen die belangrijke locaties in de haven bedienen. We zijn verheugd deze eerste stap te zetten. Vanaf 2026 willen we een volledige commerciële uitrol in Antwerpen realiseren. Hiervoor werken we samen met de relevante instanties aan een juridisch kader voor op afstand bestuurde voertuigen.”
Johan Klaps Schepen bevoegd voor Economie en Haven: “Met 5% van het Belgische bbp en 160.000 directe en indirecte jobs, moet Port of Antwerp-Bruges voortdurend innoveren om efficiëntie, betrouwbaarheid en veiligheid te blijven garanderen. De introductie van op afstand bestuurde voertuigen kan havenbedrijven opportuniteiten bieden in de toekomst op vlak van flexibiliteit, toegankelijkheid en efficiëntie.”
Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges: “Met de lancering van op afstand bestuurde voertuigen bevestigt de haven haar rol als innovator. De haven heeft al gediend als lanceerplatform voor autonoom varen en autonome drones die nu beiden snel opschalen. Deze technologie van op afstand bestuurde voertuigen volgt hetzelfde traject en versterkt de positie van de haven als een innovatiehub waar technologieën worden getest, gevalideerd en versneld ingezet voor commerciële toepassingen. Met de ambitie van de federale en Vlaamse overheden om regelluwe zones te ontwikkelen waar nieuwe technologieën hun betrouwbaarheid en potentieel kunnen bewijzen, kan de haven deze positie verder versterken.”