Port of Antwerp zet fors in op stukgoed: zoektocht naar breakbulk kandidaat voor Churchilldok gestart

Port of Antwerp zet fors in op stukgoed: zoektocht naar breakbulk kandidaat voor Churchilldok gestart

Het Churchilldok, gelegen in het midden van de haven, wordt een volwaardig ‘Breakbulkdok’. Aan het zuiden van dit dok komt namelijk een watergebonden concessie vrij waarbij Port of Antwerp er resoluut voor kiest om er stukgoedactiviteiten te ontwikkelen. Hiermee toont de haven dat ondanks de druk op dit segment door mondiale handelsperikelen en de coronacrisis, breakbulk een absolute prioriteit blijft en dat ze dit wilt blijven ondersteunen.

Multimodaal ontsloten

De zone rond het Churchilldok is historisch gegroeid tot één van de belangrijkste plekken voor breakbulk terminals in de haven. De concessie in kwestie, gelegen te midden van bestaande breakbulk activiteiten, is 15 hectare groot en multimodaal ontsloten met onmiddellijke toegang tot het Europese weg-, spoor- en binnenvaartnetwerk. Daardoor vinden breakbulk goederen snel en betrouwbaar hun weg van de Europese productie- en consumptiecentra naar alle hoeken van de wereld en omgekeerd.

Synergiën tussen logistieke spelers

Talrijke logistieke spelers bieden op deze plek diverse diensten met een hoge toegevoegde waarde op maat van de klant. Zo zijn er dienstverleners voor de behandeling, assemblage, kwaliteitscontrole, verpakking en opslag van stukgoederen. Dit breed aanbod van toegevoegde waarde diensten zorgt ervoor dat de goederen volgens de wens van de eindklant worden bewerkt zonder heel wat overtollige transport- en behandelingskosten.

Antwerpen, thuishaven voor stukgoed

Het verschepen van breakbulk, zoals staal, projectlading en woudproducten, vergt een product specifieke aanpak: geen enkele zending is identiek. Dankzij de “can do”-mentaliteit en de uitgebreide ervaring van de vele dienstverleners kan de haven van Antwerpen elk jaar bijna 9 miljoen ton aan conventioneel stukgoed met oog voor kwaliteit verschepen.

Meer informatie over deze vrijgekomen concessie kan je vinden op https://www.portofantwerp.com/nl/terrein-aan-churchilldok-zuid

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp: “Antwerpen is sinds vele eeuwen de breakbulk haven bij uitstek in Europa. Daardoor is alle kwaliteit, ervaring en flexibiliteit in huis om oplossingen op maat van de klant te voorzien. Breakbulk genereert een hoge toegevoegde waarde in de portfolio van onze haven, dus is het van cruciaal belang dat we deze goederen blijven onder de aandacht brengen.”
Havenschepen Annick De Ridder: “Breakbulk zit in het DNA van de haven van Antwerpen en blijft een absolute prioriteit. Ondanks handelsperikelen en de economische groeivertragingen blijft breakbulk een van onze zes commerciële pijlers. De overslag en -productie van breakbulk gaan onverminderd door en dat is te danken aan de inspanningen die onze breakbulk community levert om onze haven op de kaart te zetten als een sterk merk op vlak van kwaliteit, ervaring en flexibiliteit. Ik kan niet genoeg benadrukken dat ik hen enorm dankbaar ben, zij maken van Port of Antwerp de thuishaven van breakbulk.”

 

 

Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen