Port of Antwerp kent breakbulkconcessie toe

Port of Antwerp kent breakbulkconcessie toe

Breakbulk en project cargo-segment nieuw leven ingeblazen

30 juni 2021 - Port of Antwerp lanceerde eind vorig jaar de bevraging voor het watergebonden terrein van circa 15 ha aan Churchilldok Zuid en dit met een uitdrukkelijke vraag naar invulling van het terrein met ‘breakbulk’ activiteiten. Intussen is de bevraging afgerond en zitten de contractonderhandelingen erop. PSA Breakbulk NV wordt de nieuwe concessionaris. In het kader van het nieuwe project cargo-ecosysteem dat PSA Breakbulk NV op de site zal ontwikkelen, ging het bedrijf een merger aan met de Oostenrijkse vennootschap Felbermayr Holding GmbH, specialisten in heavy lifting activiteiten, die 50% van de aandelen van PSA Breakbulk NV overnam.

De zone rond het Churchilldok is historisch uitgegroeid tot één van de belangrijkste plekken voor breakbulk terminals in de Antwerpse haven, wat opnieuw wordt bestendigd door de keuze voor deze concessionaris. Port of Antwerp wil nieuwe projecten in het breakbulk en project cargo-segment zoveel mogelijk zuurstof geven en gelooft in de ontwikkeling ervan, reden ook waarom de georganiseerde bevraging expliciet de aanwezigheid van breakbulkactiviteiten vereiste.

Port of Antwerp is blij dit nieuwe project te kunnen verwelkomen en zo haar positie als breakbulk haven in Europa te versterken. Het breakbulksegment kende in Q1 van dit jaar het beste kwartaal sinds het tweede kwartaal van 2019. De overslag van ijzer en staal, de belangrijkste goederengroep binnen dit segment, groeide met 18,2% door een piek in de aanvoer van staal die mee verklaard kan worden door nieuwe importquota die sinds 1 april zijn ingegaan.

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp: “Het gezamenlijke project van deze twee bedrijven (PSA Breakbulk NV en Felbermayr Holding GmbH), werd stevig onderbouwd door middel van concrete engagementen die volledig stroken met het vooropgestelde concessiedoel. Breakbulk genereert een hoge toegevoegde waarde in de portfolio van onze haven, dus is het van cruciaal belang dat we deze goederen onder de aandacht blijven brengen.”
Havenschepen Annick De Ridder: “Antwerpen is sinds vele eeuwen de breakbulkhaven bij uitstek in Europa. Daardoor is alle kwaliteit, ervaring en flexibiliteit in huis om oplossingen op maat van de klant te voorzien. De groeicijfers van het laatste kwartaal zijn hier het beste bewijs van. De toekenning van deze concessie aan een breakbulkspeler bevestigt dat dit segment een absolute prioriteit blijft voor onze haven en dat we onze stukgoedmarkt zullen blijven ondersteunen.”
Dennis Verbeeck, General Manager PSA Breakbulk NV: “Naast de focus op staal zullen we samen met Felbermayr (intussen aandeelhouder van PSA Breakbulk NV) een project cargo-ecosysteem uitwerken met een logistieke hub en one-stop-shop voor grootschalige projectlading. De voorziene kraan met een hijscapaciteit van 750 ton zal bijdragen tot de realisatie van het project.”

Over PSA International

PSA International (PSA) is een toonaangevende havengroep en vertrouwde partner voor cargo stakeholders. Met vlaggenschipactiviteiten in Singapore en Antwerpen omvat het wereldwijde netwerk van PSA meer dan 50 locaties in 26 landen over de hele wereld.

De portefeuille van de Groep omvat meer dan 60 deepsea-, spoor- en inlandterminals, evenals geaffilieerde bedrijven in distriparks, magazijnen en maritieme diensten. Gebaseerd op de diepgaande expertise en ervaring van een divers wereldwijd team, werkt PSA actief samen met zijn klanten en partners om havendiensten van wereldklasse te leveren, innovatieve vrachtoplossingen te ontwikkelen en samen een Internet of Logistics te creëren. www.globalpsa.com

Over Felbermayr Holding GmbH ("Felbermayr")

Felbermayr behoort tot de toonaangevende Europese specialisten in zwaar transport en kranen met hoofdzetel in Wels, Oostenrijk. In totaal omvat de groep 54 vestigingen in 16 landen binnen Europa. Daartoe behoren ook dochterondernemingen en deelnemingen. In het algemeen is de groep onderverdeeld in drie business units: Transport- en Heftechniek, Bouw en Constructie en Maritieme Logistieke Diensten. De uitsluitend door Felbermayr gecontroleerde dochteronderneming, Haeger & Schmidt Logistics (H&S), biedt een omvangrijk logistiek portfolio aan.

 

Toon op nieuwsoverzicht
Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar [email protected]

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen