Port of Antwerp installeert slimme bolders met sensoren

Digitale oplossing verhoogt veiligheid aan kaaimuren

Port of Antwerp en technologiebedrijf Zensor slaan de handen in elkaar om de veiligheid aan de kaaimuren te verhogen. Zensor ontwikkelde hiervoor de Bollard Monitor, een digitale sensor die de spanning op een bolder meet. De eerste vijf Bollard Monitors zijn reeds geïnstalleerd aan de Noordzeeterminal, binnenkort staan er nog vijf gepland.

De haven van Antwerpen telt zo’n 120,6 km aan kaaimuren en 7000 meerpalen en bolders. Hieraan bevestigen schepen hun touwen wanneer ze aanmeren. Zo bewegen schepen niet tijdens het lossen en laden. Bij wind of storm zetten scheepstouwen van grote zeeschepen een enorme trekkracht op de meerpalen en bolders. Bolders zijn met hun bout -of ankerverbindingen op dat vlak gevoeliger dan meerpalen. Als zo’n bolder - 650 kg aan staal - los zou komen, bestaat het risico dat een schip afdrijft of dat er gewonden vallen. Regelmatige inspectie en onderhoud zijn dus aan de orde.

Digitale oplossing verhoogt veiligheid

Om de spanning in de boutverbinding van bolders te meten en te waarschuwen wanneer een bolder dreigt los te komen of af te breken, lanceerde Port of Antwerp in 2020 een oproep om hiervoor een digitaal systeem te bedenken. Uit de vijf inzendingen, werd de ‘Bollard Monitor’ van het Brusselse technologiebedrijf Zensor als winnaar gekozen. De Bollard Monitor bestaat uit twee ingebouwde sensoren, die de spanning en spanningswisselingen op het montagesysteem meten. Het systeem verzendt iedere 15 minuten de informatie, die permanent wordt geregistreerd, via een draadloze verbinding en visualiseert deze via een dashboard. Deze data zal de operationele dienst helpen om het preventief onderhoud van de bolders te optimaliseren.

Tom Cornelissen, Sales Manager Zensor: “Zensor maakt de bolders in de Antwerpse haven intelligent. In plaats van de controles ter plaatse, zullen de sensoren volautomatisch en direct aangeven wanneer de boutverbindingen van bolders overbelast worden. De technische diensten van Port of Antwerp kunnen de reële belasting van de bolders live bekijken via het online Zensor platform. Het systeem zal een alarm uitsturen, wanneer een bout loskomt. Dit is niet alleen veel efficiënter voor het onderhoud, het zorgt ook voor een verhoging van de veiligheid. De gemeten data van de bolders wordt gekoppeld aan operationele data vanuit het Havenbedrijf. Het intelligent verwerken van die gecombineerde data zorgt voor extra inzichten en context rond de belasting van die bolders.”
Erwin Verstraelen, Chief Digital Information & Innovation Officer Port of Antwerp: "Als onderdeel van onze visie om een digitaal zenuwstelsel over de fysieke haven te leggen, hebben we sensoren aangebracht op een aantal bolders. Hiermee willen we de invloed van grote trekkracht meten wat zal helpen om het onderhoud efficiënter in te plannen. Een mooi voorbeeld van hoe we innovatie en partnerships inzetten om de veiligheid in onze haven te verhogen.”
Annick De Ridder, havenschepen: “Met dit staaltje innovatie maken we niet enkel onze haven veiliger en efficiënter maar kunnen we ook een inspiratiebron zijn voor andere havens. Door onze haven te blijven inzetten als proeftuin voor technologische vernieuwing blijven we hier een voortrekkersrol opnemen.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Neem contact op met

Havenhuis Zaha Hadidplein 1 2030 Antwerpen

+32 492 15 41 39

press@portofantwerpbruges.com

www.portofantwerpbruges.com