Port of Antwerp-Bruges verwelkomt grootste containerschip ter wereld

Port of Antwerp-Bruges verwelkomt grootste containerschip ter wereld

Het containerschip MSC Loreto is gisterenavond aangekomen in de haven van Antwerpen om containers te lossen en laden aan de MSC PSA European Terminal (MPET) aan het Deurganckdok. Het is het nieuwste grootste containerschip ter wereld.

Het schip kan 24 346 TEU (20-voet-containers) aan boord hebben. Dit is niet enkel het grootste schip ooit dat de haven aandoet, het is momenteel het grootste containerschip ter wereld. Een titel die het deelt met zusterschip MSC Irina. Het schip is op 19 april begonnen aan haar maidentrip vanuit Ningbo (China) en vertrekt op 28 mei naar Felixstowe (VK). Het is 400 meter lang, 61 meter breed en telt 25 bemanningsleden. Het schip vervoert verschillende type goederen van grondstoffen tot afgewerkte producten zoals machines, plastic & rubber, elektronica, meubels...

Port of Antwerp-Bruges organiseert op zaterdag 27 mei vijf rondvaarten om de MSC Loreto te bekijken vanop het water. Alle 750 plaatsen waren op slechts enkele uren gereserveerd.

Via onderstaande link kan je beeldmateriaal van het schip in Antwerpen downloaden: Port of Antwerp Media (portofantwerpbruges.com)

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges: “Aanlopen van recordschepen in onze haven blijven tot de verbeelding spreken. Vandaag verwelkomen we dan ook met enige trots de MSC Loreto. Hiermee tonen we aan dat onze haven de grootste containerschepen kan ontvangen. Daarmee is Antwerpen goed gepositioneerd voor verdere schaalvergroting. Het is onze ambitie om als haven op een duurzame manier te blijven groeien, met een stevige vinger aan de pols van de wereldwijde economische situatie.”
Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: “Onze haven is als wereldhaven de economische motor van Vlaanderen. Bij een wereldhaven hoort een wereldrecord. Met de MSC Loreto verwelkomen niet enkel het grootste schip ooit dat de haven aandoet, het is momenteel het grootste containerschip ter wereld. Bij een recordschip hoort performante infrastructuur. We zorgen er dan ook voor dat de grootste schepen op de terminals behandeld kunnen blijven worden. Bij recordschepen horen ook voldoende containercapaciteit. Extra Containercapaciteit Antwerpen blijft een absolute prioriteit om op het topniveau van de wereldhavens te blijven spelen.”
Marc Beerlandt, CEO MSC Belgium: “De interesse voor de komst van het nieuwe recordschip de MSC Loreto bevestigt dat de activiteiten in de haven van Antwerpen nog altijd tot de verbeelding spreken van het brede publiek! Dat pleziert MSC enorm en toont aan dat de keuze van Antwerpen als Europese hub absoluut de juiste is. De betrokkenheid van onze MSC mensen, de productiviteit van de Antwerpse dokwerkers, de steun van het industriële weefsel binnen en buiten het havengebied, de excellente samenwerking met de Port of Antwerp-Bruges havenautoriteiten creëren een excellent draagvlak voor verdere ontwikkelingen van ons bedrijf.”

 

Toon op nieuwsoverzicht
Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen