Port of Antwerp-Bruges International (PoABI) gaat Maleisische haven Lumut ontwikkelen tot maritieme hub

Port of Antwerp-Bruges International (PoABI) gaat Maleisische haven Lumut ontwikkelen tot maritieme hub

Port of Antwerp-Bruges International (PoABI) en Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP), een agentschap voor de ontwikkeling van de staat Perak in Maleisië, zijn een strategisch partnership aangegaan in het kader van de ontwikkeling van de haven van Lumut. De Europese Commissie gelooft in het potentieel van de haven en heeft daarom een subsidie van 1,9 miljoen euro toegekend voor haalbaarheidsstudies. Voor PoABI is dit het eerste grote project in Zuid-Oost Azië.

Lumut, een haven met veel potentieel

Maleisië ligt in een belangrijke internationale scheepvaartroute tussen de Straat van Malakka en de Zuid-Chinese Zee. In de deelstaat Perak ligt Lumut, een kleinere haven tussen Kuala Lumpur in het zuiden en Penang in het noorden. Dankzij deze strategische ligging heeft de haven veel potentieel als logistieke en industriële hub.

PoABI, dochteronderneming van Port of Antwerp-Bruges, ondersteunt en versterkt overzeese havens en terminals via consultancy, managementoplossingen, investeringsprojecten en opleidingen. In het kader van de ontwikkeling van de haven van Lumut heeft PoABI samen met PKNP een ontwikkelingsmaatschappij opgericht. De combinatie van PKNP’s lokale kennis en netwerk met de internationale expertise in projectmanagement, havenbeheer en training van PoABI, zal worden ingezet voor de ontwikkeling en het beheer van Lumut Maritime Industrial Cluster (LUMIC). Het strategisch partnerschap is er op gericht om van Lumut een maritieme hub van wereldklasse te maken en een katalysator voor de groei van Perak.

Kristof Waterschoot, Managing Director PoABI:De officiële oprichting van deze ontwikkelingsmaatschappij onderstreept ons engagement voor de ontwikkeling van LUMIC. Samen met onze partner PKNP zijn we klaar om een duurzame industriële cluster te creëren, welke niet alleen de lokale economie een boost zal geven, maar ook zal bijdragen aan de bredere visie van vooruitgang en innovatie voor de staat Perak in Maleisië."

Na vergelijkbare projecten in Duqm en Namibië is dit voor PoABi het eerste grote grote project in Zuid-Oost Azië.

EU subsidie

Gezien de strategische ligging en het sterke vertrouwen van buitenlandse investeerders in Maleisië als het toekomstige centrum van de logistieke keten, heeft de Europese Unie een subsidie van 1,9 miljoen euro toegekend. Deze subsidie wordt ingezet voor verschillende haalbaarheidsstudies. ​ Op dit moment zijn vier studies over Maleisië in uitvoering, waarmee de basis wordt gelegd voor een gerichte aanpak in 2024. Het komende jaar zullen de inspanningen zich concentreren op Lumut en of deze haven de gateway kan worden voor Europa. Daarbij zal het ontwerp van het masterplan voor LUMIC centraal staan. ​

 

Toon op nieuwsoverzicht
Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen