Port of Antwerp-Bruges en provincie Antwerpen willen jongeren jobkansen in de haven laten zien

Port of Antwerp-Bruges en provincie Antwerpen willen jongeren jobkansen in de haven laten zien

Financiële bijdrage voor busvervoer voor middelbare schooluitstappen

Jongeren op een interactieve manier laten kennismaken met de haven en bijbehorende jobkansen, dat is het objectief van Port Xpert. Voor Port of Antwerp-Bruges is dit educatieve programma van de provincie Antwerpen een uitgelezen kans om jongeren warm te maken voor de diverse beroepen in het havengebied. Om scholen extra te ondersteunen voor deze daguitstap, financiert Port of Antwerp-Bruges daarom voor 25 scholen of een zeshondertal leerlingen een deel van het busvervoer naar de haven. Tijdens een havenbezoek van twee klassen van het Gemeentelijk Instituut Brasschaat aan BASF, overhandigde Annick De Ridder als voorzitter van Port of Antwerp-Bruges vandaag hiervoor een cheque ter waarde van 10.000 euro.

Kijk achter de schermen van bedrijven in de haven

Port Xpert, een educatief aanbod van de provincie Antwerpen in samenwerking met de industriewerking van VOKA – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, laat leerlingen uit het middelbaar onderwijs op een interactieve manier kennismaken met de havenindustrie en haar jobkansen. Door de jongeren uit te dagen met opdrachten, de praktijk op de werkvloer te tonen en te inspireren met verhalen, ontdekken ze de diverse beroepen in de haven en doen ze inspiratie op voor hun studiekeuze. Scholen kunnen momenteel al kiezen uit de thema’s Industrie en Shipping en hier zullen in de toekomst nog andere sectoren aan worden toegevoegd. Na een voorbereiding in de klas met een educatief kaartspel, volgt een daguitstap naar de haven. Die bestaat uit een educatieve workshop en een bedrijfsbezoek met een rondleiding op de site en een speeddate met werknemers. Tijdens de speeddate kunnen de leerlingen in gesprek gaan met bijvoorbeeld een laborant, industrieel ingenieur elektromechanica, burgerlijk ingenieur, E&I technieker en een procesoperator.

Port Xpert is een van de educatieve programma’s uit het aanbod van belevingscentrum in ontwikkeling Havenwereld. Vanaf het voorjaar van 2026 zal Havenwereld op de Droogdokkensite aan het Eilandje een gebouw openen dat zowel de educatieve havenprogramma’s voor scholen van de provincie Antwerpen huisvest als de activiteiten van Portopolis, het bezoekerscentrum van Port of Antwerp-Bruges voor het brede publiek.

Financiële bijdrage

Voor de haven is dit een ideale manier om jongeren warm te maken voor de sector en om de diversiteit aan havenjobs te laten zien. Er is immers niet alleen nood aan havenarbeiders, maar ook aan technisch geschoold personeel, procesoperatoren, administratief en commercieel talent en nog veel meer. Door de hogere kosten voor busvervoer is het voor steeds meer scholen moeilijker om naar het havengebied te komen. Om zoveel mogelijk jongeren naar de haven te krijgen, zorgt Port of Antwerp-Bruges voor een tegemoetkoming van die verplaatsingskosten ter waarde van 400 euro, en dit voor 25 groepen of een zeshonderdtal leerlingen.

Gemeentelijk Instituut Brasschaat op bezoek bij BASF

Vandaag, 10 november 2023, bezochten 30 leerlingen en 2 leerkrachten uit de richtingen Technologische Wetenschappen en Biotechnologische STEM-Wetenschappen van het Gemeentelijk Instituut Brasschaat, na een thematische doe-opdracht met virtual reality, de site van BASF in het Antwerpse havengebied, in het kader van Port Xpert Industrie.  Na hun bezoek ontmoetten zij Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges, en gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Havenwereld. Daarbij overhandigde de havenschepen ook meteen de cheque ter waarde van 10.000 euro aan de gedeputeerde om deze samenwerking te bezegelen.

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: “Als belangrijkste economische motor van Vlaanderen zorgt Port of Antwerp-Bruges voor 73.000 directe jobs. Om de motor draaiende te houden, is het belangrijk dat deze jobs ingevuld blijven. Jongeren de haven en alle mogelijke jobs binnen de haven leren kennen, kan daarom niet genoeg worden aangemoedigd. Zo leiden we de werkkrachten van morgen naar de haven van de toekomst. Als Port of Antwerp-Bruges financieren we hierom een stevige tegemoetkoming van het busvervoer van de leerlingen, waardoor de financiële drempel voor deze schoolbezoeken sterk wordt verlaagd. Ik ben er zeker van dat er voor deze leerlingen een heel uitdagende wereld open zal gaan en ik hoop van harte dat het hen warm zal maken om later één van de vele razend interessante havenvacatures in te vullen.”
Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Havenwereld:We vinden het belangrijk om onderwijs en arbeidsmarkt, dus scholen en bedrijven, dichter bij elkaar te brengen. Bovendien willen we met onze educatieve daguitstappen jongeren tonen dat de haven een plek is van mogelijkheden en kansen voor iedereen. Daarom geven we klassen uit het vijfde en zesde middelbaar met Port Xpert een unieke inkijk achter de schermen van boeiende havenbedrijven, in de industriële of logistieke-coördinerende sector. We zijn erg dankbaar dat Port of Antwerp-Bruges met deze mooie investering de drempel voor scholen mee wil verlagen om de haven te komen verkennen. Dankzij deze samenwerking brengen we samen meer jongeren naar de haven.”
Koen Van Raemdonck, HR directeur van BASF Antwerpen: "Voor BASF zijn bedrijfsbezoeken van scholen een heel belangrijke win win en vaak een eerste touchpoint met jonge talenten. ​ Voor jongeren openen we ​ een nieuw perspectief door te tonen welke jobs er later zijn en welke studiekeuzes hier goed op voorbereiden. Als onderneming tonen we ons ook aan jong talent en zien we een aantal van hen later terug tijdens verdere vormen van werkplekleren, zoals stages en duale trajecten, en nadien als medewerker. Goed dus dat scholen die dit perspectief willen aanbieden, hierin ook ondersteund worden voor de transportkosten door de Port of Antwerp-Bruges.”

 

 

Toon op nieuwsoverzicht
Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen