Port of Antwerp-Bruges & CMB.TECH lanceren de Hydrotug 1, 's werelds eerste sleepboot op waterstof

Port of Antwerp-Bruges & CMB.TECH lanceren de Hydrotug 1, 's werelds eerste sleepboot op waterstof

Port of Antwerp-Bruges en CMB.TECH kondigen vandaag een wereldprimeur aan: de Hydrotug 1, de eerste sleepboot op waterstof, is klaar om te worden ingezet in het Antwerpse havengebied. Deze baanbrekende ontwikkeling speelt een cruciale rol in de inspanningen van Port of Antwerp-Bruges om de eigen vloot groener te maken en tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. De Hydrotug 1 bevestigt de internationale voortrekkersrol van CMB.TECH in de transitie naar schepen, aangedreven door een milieuvriendelijke brandstof.

De Hydrotug 1 is de eerste sleepboot ter wereld die wordt aangedreven door verbrandingsmotoren die waterstof verbranden in combinatie met traditionele brandstof. Het schip maakt als eerste gebruik van de BeHydro V12 dual-fuel, medium-speed motoren - die elk 2 megawatt leveren - met een nabehandeling die voldoet aan de nieuwste EU Stage V-emissienormen. Dankzij deze motoren gebruikt het schip schone brandstoffen, wat voor de totale cyclus van de sleepboot resulteert in een algehele vermindering van 65% van het traditionele brandstofverbruik en van de bijbehorende emissies. De Hydrotug 1 slaat 415 kg gecomprimeerde waterstof op in 6 bundels op het dek en elimineert de jaaruitstoot van 350 auto’s.

Via deze link kan je beeldmateriaal downloaden: https://media.portofantwerpbruges.com/share/04C0ED9F-65C7-4C3F-95507BB3E4126655/?viewType=grid

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges: "Waterstof is een van de sleutels tot een economie en samenleving met een minimale impact op het klimaat. Als zodanig is het een van de grondstoffen, energiebronnen en brandstoffen van de toekomst. Port of Antwerp-Bruges wil zijn potentieel ten volle benutten en engageert zich als actieve pionier in de waterstofeconomie op Europese schaal. Met de Hydrotug 1, de eerste sleepboot ter wereld op waterstof, willen we een bron van inspiratie zijn én een voorbeeld voor andere havens."
Annick De Ridder, Havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: "Port of Antwerp-Bruges koestert de ambitie om als 'green port' en als pioniers dé energiepoort van Europa te worden. Waterstof vervult in die ambitie een belangrijke rol. Net daarom is de lancering van de Hydrotug 1 een betekenisvol moment. De Hydrotug 1 kan op een combinatie van waterstof en traditionele brandstof varen en toont daarmee mooi het potentieel aan van de overgang naar schone energie in de scheepvaartindustrie. Dit is een mooi verhaal van Vlaamse samenwerking ook, met naast de Antwerpse link ook één met Oostende waar het waterstofgedeelte is afgewerkt, met Gent waar de motoren werden geproduceerd en met Zeebrugge vanwaar de sleeplier komt."
Alexander Saverys, CEO CMB.TECH: "De Hydrotug 1 is het grootste waterstofschip ter wereld en het is "made in Europe"! We zijn blij en dankbaar dat Port of Antwerp-Bruges onze partner is. Port of Antwerp-Bruges deelt hetzelfde engagement als CMB.TECH om de scheepvaart koolstofvrij te maken en technologie te demonstreren die schaalbaar is. De Hydrotug 1 is opnieuw een grote stap in de richting van een koolstofvrije scheepvaart en illustreert de levendige energietransitie-industrie in Antwerpen, België en Europa."

 

Specificaties van Hydrotug 1

  • Afmetingen: breedte: 12,5 m, totale lengte: 30 m, profieldiepte: 5 m, diepte van de schroeven: 5,9 m
  • Totale opslag van 415 kg gecomprimeerde waterstof in 54 individuele Type 3-cilinders, geïnstalleerd in 6 bundels op het dek
  • 2 x 2MW V12 dual-fuel BeHydro-motoren met nabehandeling conform EU Stage V (SCR en fijnstoffilter)
  • Trekkracht van 65 ton
  • Classificatie door Lloyd's Register
  • Dubbele romp
  • Volvo Penta D8 MG Stage V voor hulptoestellen

Over CMB.TECH

CMB.TECH is een scheepvaart- en cleantechbedrijf dat grote maritieme en industriële toepassingen ontwikkelt, bouwt, bezit en exploiteert die kunnen werken op waterstof of ammoniak. CMB.TECH levert ook waterstof- en ammoniakbrandstof aan haar klanten, hetzij via eigen productie, hetzij via derde producenten. Bezoek onze website en volg ons op LinkedIn.

Over BeHydro

BeHydro is een joint venture tussen ABC en CMB.TECH. Deze joint venture combineert de vaardigheden van een fabrikant van multibrandstofmotoren met de inzichten van een cleantechbedrijf dat toepassingen die werken op waterstof en ammoniak ontwikkelt, bouwt, bezit en exploiteert. Veel sectoren, zoals scheepvaart, spoorwegen en energieopwekking, hebben technologieën nodig om de energietransitie mogelijk te maken. BeHydro heeft zich tot doel gesteld om voor deze sectoren optimale oplossingen te ontwikkelen. www.behydro.be

Contact

Port of Antwerp-Bruges
​+32 492 15 41 39
press@portofantwerpbruges.com

CMB.TECH
​Katrien Hennin
​+32 499 39 34 70
Katrien.hennin@cmb.be

Via deze link kan je beeldmateriaal downloaden: https://media.portofantwerpbruges.com/share/04C0ED9F-65C7-4C3F-95507BB3E4126655/?viewType=grid

 

Omwille van de GDPR-wetgeving wordt dit persbericht verstuurd vanuit Port of Antwerp-Bruges en CMB.TECH. Onze excuses indien u dit meerdere malen ontvangt.

Toon op nieuwsoverzicht
Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen