Port Cleanup blijft groeien: #portcleanup24 overtreft vorige edities

63 bedrijven ruimen zwerfvuil op in havengebied van Antwerpen en Zeebrugge

De derde editie van de Port Cleanup, georganiseerd door Port of Antwerp-Bruges, was een groot succes. Maar liefst 63 bedrijven en meer dan 2.200 enthousiaste medewerkers zetten zich in om de havenomgeving van Antwerpen en Zeebrugge proper te houden tijdens. Deze jaarlijkse opruimactie, die zwerfvuil in de Schelde en havengebieden aanpakt, blijft groeien en inspireert steeds meer havenbedrijven om hun steentje bij te dragen.

Een groeiend succesverhaal

Elk jaar in september daagt Port of Antwerp-Bruges de bedrijven in de haven en de eigen medewerkers uit om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen. Dat kan op het eigen terrein van het bedrijf of op een andere locatie in de haven. De eerste editie van de Port Cleanup vond plaats in 2021 in Antwerpen. Sinds de fusie met Zeebrugge is de actie uitgebreid naar beide havens. Dit jaar namen, naast Port of Antwerp-Bruges zelf, 62 bedrijven deel, tegenover 59 vorig jaar, met bijna 100 geregistreerde opruimacties. Met teams die variëren van kleine groepen tot teams van bijna 200 personen, ruimden dit jaar in totaal meer dan 2.200 deelnemers zwerfvuil op in het havengebied van Antwerpen en Zeebrugge.

Dirk De fauw, burgemeester van Brugge en ondervoorzitter van Port of Antwerp-Bruges: Zwerfvuil hoort niet thuis in onze havens. Deze actie toont de kracht van samenwerking en maakt me trots op de betrokkenheid van de hele havengemeenschap. Het is geweldig om te zien hoe de Port Cleanup elk jaar groeit en meer bedrijven inspireert om hun steentje bij te dragen. Ik wil alle deelnemers dan ook hartelijk bedanken!”
Ook Annick De Ridder, afscheidnemend Havenschepen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges, is tevreden met het resultaat: “Geweldig dat we de al zeer succesvolle editie van vorig jaar van Port Cleanup hebben overtroffen. Samen met alle deelnemende bedrijven en medewerkers hebben we een duidelijk signaal gegeven dat we een propere en duurzame havenomgeving belangrijk vinden. Zo blijft onze haven, dé economische motor van Vlaanderen, een aangename plek voor de zovele mensen die hier werken en passeren.”

En de winnaars zijn…

Deelnemende bedrijven deelden hun opruimacties de hele maand september via LinkedIn met de hashtag #portcleanup24. Het team met de meest originele foto, zowel in Antwerpen als Zeebrugge, wint een gerecycleerd zitbankje, aangeboden door Buurman Antwerpen. Buurman heeft als missie om van hergebruik de normaalste zaak van de wereld maken. Ze gaan gebruikte materialen sorteren, ontmantelen en terug bruikbaar maken en geven cursussen en workshops met hergebruikt materiaal. Een initiatief dat perfect past bij Port Cleanup. In Antwerpen won het team van LBC met een originele foto tijdens de actie.

In Zeebrugge ging de prijs naar CLdN die met verschillende teams aan de slag ging om op te ruimen in de buurt van hun eigen terminals.

 

 

Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp-Bruges: "Bedankt aan alle bedrijven en collega's! Jullie betrokkenheid tijdens Port Cleanup benadrukt het belang van een schone en gezonde havenomgeving. Samen met bijna 100 teams hebben we deze maand een grote stap gezet, maar we blijven het hele jaar door inzetten op een propere haven. Gefeliciteerd aan LBC in Antwerpen en CLdN in Zeebrugge – bedankt voor jullie actie en aandacht voor een propere werkomgeving.”

 

De teams van Port of Antwerp-Bruges zelf maken kans op een teambuildingworkshop. In Zeebrugge mag het winnende team een workshop lepelsnijden volgen in het bos bij Lepelhuis, terwijl de winnaars in Antwerpen een workshop "duurzaam kantoor" winnen, aangeboden door Buurman Antwerpen.

Meer dan een jaarlijkse actie

De strijd tegen zwerfvuil stopt niet bij deze opruimactie. Ook gedurende het hele jaar pakt Port of Antwerp-Bruges zwerfvuil aan samen met verschillende partners. De haventornado’s, een sociaal tewerkstellingsproject in Antwerpen, en de groenwerkers van ODAS in Zeebrugge dragen dagelijks hun steentje bij door afval op te ruimen in het havengebied. Op zwerfvuil-hotspots worden er extra maatregelen genomen om afval te vermijden en mensen te sensibiliseren.

Naast de traditionele opruimacties zet Port of Antwerp-Bruges ook in op innovatieve oplossingen om het zwerfvuil in de haven aan te pakken. Een voorbeeld hiervan is de plasticvanger ‘Patje Plastic’ in het Doeldok. Samen met de vuilophaalboot Condor zorgt deze installatie, die volledig op ​ wind-, golf- en zwaartekracht werkt, voor het opruimen van drijvend afval. Daarnaast worden drones ingezet om drijvend afval te detecteren.

Dankzij al deze middelen wordt jaarlijks 100 tot 150 ton zwerfvuil van de weg gehaald en 50 tot 100 ton drijfvuil uit het water opgevangen.

Port Cleanup werd mede mogelijk gemaakt door ODAS, Mooimakers en Natuurpunt.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Neem contact op met

Havenhuis Zaha Hadidplein 1 2030 Antwerpen

+32 492 15 41 39

press@portofantwerpbruges.com

www.portofantwerpbruges.com