Nieuwe weg- en fietsverbinding op komst tussen Zwankendamme en Zeebrugge
Betere ontsluiting van westelijke achterhaven vanaf 2027
Een nieuwe weg- en fietsverbinding tussen Zwankendamme en Zeebrugge zorgt vanaf 2027 voor een betere ontsluiting van de westelijke achterhaven. De voorziene doorsteek tussen Wulfsberge (Zwankendamme) en de Lanceloot Blondeellaan (Zeebrugge) zal de verkeersdruk en -overlast in de omliggende dorpen sterk verminderen. Port of Antwerp-Bruges zal de nieuwe weg- en fietsverbinding aanleggen. Buurtbewoners konden de plannen voor de nieuwe weg gisteren inkijken op een infomarkt in zaal ’t Centrum in Zwankendamme.
Momenteel is de westelijke achterhaven voor vrachtverkeer enkel ontsloten in noordelijke richting via de kustlaan (N34). Het havenverkeer kan de haven enkel verlaten via de N34, wat druk legt op de Stationswijk in Zeebrugge. De alternatieve sluiproute die chauffeurs nemen – pal door het centrum van Zwankendamme – leidt tot verkeersdruk, gevaarlijke situaties en overlast voor de bewoners. De nieuwe doorsteek moet hier een einde aan maken.
Deze tweede toegang tot de westelijke achterhaven zorgt ervoor dat het havenverkeer op een veilige manier van en naar de haven kan rijden. Het gaat om vrachtwagens en auto’s, maar ook om fietsers. Daarom wordt de nieuwe verbinding over het volledige tracé voorzien van een volwaardig tweerichtingsfietspad. Het nieuwe fietspad tussen Zwankendamme en Zeebrugge (Stationswijk) is een van de ontbrekende puzzelstukken van het Masterplan Fiets van Port of Antwerp-Bruges, wat het woon-werkfietsverkeer voor havenwerknemers aantrekkelijker moet maken.
Een veilige, leefbare omgeving
De doorsteek scheidt vrachtverkeer van het lokale verkeer in Zwankendamme en van fietsers. Een apart dubbelrichtingsfietspad en een fietstunnel zorgen voor een veilige kruising van de havenweg. Eens de nieuwe wegenis af is, wordt de bestaande Lisseweegse Steenweg ter hoogte van het Boudewijnkanaal afgesloten, wat het einde van een sluiproute door het polderdorp Zwankendamme zal betekenen. De heraanleg van de aanwezige bufferzone langs de doorsteek garandeert een verdere visuele en akoestische bescherming van het dorp.
Aanpassingen aan weg-, spoor- en waterinfrastructuur
Port of Antwerp-Bruges treedt op als bouwheer van het volledige project en investeert ruim 10 miljoen in de nieuwe verbinding. De provincie West-Vlaanderen betaalt, met 50% steun uit het fietsfonds, de aanleg van het fietspad, inclusief een tunnel onder de doorsteek t.h.v. de boogbrug van Wulfsberge, goed voor een investering van 2 miljoen euro.
Naast de nieuwe weg- en fietsinfrastructuur voorziet het project ook in ruimte om in de toekomst een spooraansluiting mogelijk te maken. De omgevingsvergunning voor het project wordt in april 2025 ingediend. Als alles goed gaat, starten de werken in 2026. Volgens de huidige timing zullen die tegen eind 2027 gefinaliseerd zijn.
Dirk De fauw, burgemeester Stad Brugge en ondervoorzitter Port of Antwerp-Bruges: “Dit project is belangrijk, zowel voor de haven als voor de omliggende dorpen. We zorgen voor een betere ontsluiting van de westelijke achterhaven, terwijl we tegelijkertijd de leefbaarheid en verkeersveiligheid in Zwankendamme en Lissewege sterk verbeteren. Dit is een win-win voor mobiliteit én omwonenden.”
Schepen van openbaar domein van Stad Brugge Franky Demon:"Met allerlei maatregelen op het openbaar domein hebben we recent bijgedragen aan de leefbaarheid van Zwankendamme. Enkele buffers werden al gerealiseerd. Zo is er de oostelijke groenbuffer naar het AGC met een hondenloopweide en de buffer naar het vormingsstation. De westelijke buffer zullen we nu inrichten, in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij. We hebben ook resoluut ingezet op verkeersveiligheid: denk maar aan de verkeersvertragende maatregelen in de Lisseweegse Steenweg en de Doornweg. Ook werden bijkomende parkeerplaatsen en vernieuwde voetpaden voorzien in de Zwankendammestraat.”
