Knap ontwerp Havenwereld combineert erfgoed en innovatie

Knap ontwerp Havenwereld combineert erfgoed en innovatie

Provincieraad geeft startschot voor bouw belevingscentrum over de haven

De provincieraad gaf vandaag groen licht voor de bouw van een innovatief havenbelevingscentrum, Havenwereld, op de Droogdokkensite in Antwerpen. Architectenbureau Atelier Kempe Thill BV tekende het ontwerp uit. Havenwereld, een initiatief van de provincie Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges, zal haar deuren openen voor het publiek in het voorjaar van 2026, met een interactief havenbelevingsparcours, games en doe-opdrachten. Die dompelen bezoekers onder in de boeiende wereld van de haven en enthousiasmeren jongeren voor een carrière in de sector.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Havenwereld: “Met de bouw van een modern belevingscentrum zet de provincie Antwerpen in op de economische motor van Antwerpen en heel Vlaanderen. Als je ziet hoeveel economische en industriële sectoren hier gevestigd zijn en soorten jobs, van productie tot ondersteunende kantoorfuncties, dan sta je versteld hoeveel loopbaankansen de haven biedt. De haven biedt dus toekomst aan jonge werkkrachten, maar omgekeerd maken zij ook de toekomst van de haven. En daar zetten we met de nieuwe Havenwereld op in door 11 miljoen te investeren in de bouw en 5 miljoen in de gehele inrichting maar zeker ook beleving. We kunnen immers bogen op 35 jaar expertise van interactieve werking met jonge mensen en kijken er naar uit om dit naar een volgend niveau te tillen.” ​ ​ ​

Droogdokkensite

Het indrukwekkende gebouw, ontworpen door Atelier Kempe Thill, zal circa 1.500 m² aan ruimte bieden voor beleving en kennis. Door de combinatie van restauratie en nieuwbouw wordt het ruwe, industriële karakter van de Droogdokkensite behouden. Het belevingscentrum omvat educatieve ruimtes, een inkomhal, workshopruimtes, een horecagelegenheid en administratieve en technische ondersteunende lokalen.

Jelmer Buurma, architect Atelier Kempe Thill: “Havenwereld wordt gerealiseerd op een prominente locatie op de grens van stad en haven. Het ontwerp sluit aan bij de monumentale industriële schaal en uitstraling van de site. De realisatie van het project vraagt om een zorgvuldige omgang met het bestaande patrimonium op de Droogdokkensite.”
Render exterieur - © Atelier Kempe Thill
Render exterieur - © Atelier Kempe Thill

Combinatie van oud en nieuw

De voorgestelde bouwplannen omvatten de sloop van de bestaande kantoorgebouwen, gevolgd door een nieuwbouw op de vrijgekomen ruimte. Die bestaat uit de ruwbouw, afwerking en technische installaties. Het project zal twee bestaande panden integreren, waarbij de voormalige dienstwoningen en de propellerwerkplaats op de Droogdokkensite een grondige renovatie krijgen. De huidige planning voorziet in de start van de afbraakwerken in de tweede jaarhelft van 2024, met een opening voor het publiek in 2026.

Ontwerp interieur - © Atelier Kempe Thill
Ontwerp interieur - © Atelier Kempe Thill
Ontwerp interieur - © Atelier Kempe Thill
Ontwerp interieur - © Atelier Kempe Thill

 

 

Beleving, educatie en recreatie

Havenwereld integreert de educatieve activiteiten van het provinciaal Havencentrum en de publieksgerichte activiteiten van Portopolis van Port of Antwerp-Bruges. Naast jongeren en scholen zijn gezinnen, toeristen en groepen welkom om de diverse aspecten van de haven, zoals de industrie, logistiek, maritieme sector, energietransitie en innovatie, te verkennen. De beleving van Havenwereld is in volle ontwikkeling waarbij focusgroepen met havenexperten, het onderwijs en jongeren dit mee vorm geven.

Schepen Annick De Ridder, bevoegd voor de Haven: “Havenwereld wordt hét centrum waarin men de specifieke wereld die onze wereldhaven is, zal kunnen verkennen, ontdekken en beleven. Jongeren vormen in deze mooie samenwerking tussen de provincie Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges onze kerndoelgroep, of ze nu komen in schoolverband of met hun familie. Alle bezoekers zullen hier ondergedompeld worden en kunnen ervaren hoe in onze haven vorm wordt gegeven aan de toekomst. Hopelijk zal hen dat ook warm maken om later één van de vele razend interessante havenvacatures in te vullen. Het is immers dankzij straffe koppen dat de economische motor van Vlaanderen zo goed draait. Hoe meer mensen we op een leuke manier kennis laten maken met deze motor, hoe beter dus.”
Story image

Aannemer gezocht

De aanbesteding voor de bouw van Havenwereld wordt nu officieel gestart. Het gedetailleerde ontwerp en verdere informatie zijn digitaal beschikbaar voor alle geïnteresseerde partijen, via het officieel kanaal voor aannemers E-procurement. ​

 

Havenwereld verbindt mensen en de haven


​Ontdek, verken en beleef onze haven. Havenwereld gidst bezoekers en scholen op een interactieve manier door de haven van vandaag en morgen. Vanuit echte en verrassende verhalen leer je meer over de rol van onze haven in maatschappij, economie, omgeving en in het dagelijkse leven. De haven en mensen verbinden, dat is onze ambitie.
​Beleidsverantwoordelijken

​Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Havenwereld
​Perscontact Faye Van Impe
​M 0486 604 602
​E faye.vanimpe@provincieantwerpen.be

​Annick De Ridder, N-VA, schepen bevoegd voor de haven
​Perscontact Joost Houtman
​M 0486 47 50 56
​E Joost.houtman@antwerpen.be

 

 

 

Toon op nieuwsoverzicht
Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen