Kadaver walvisachtige aangetroffen in Antwerpse haven

Kadaver walvisachtige aangetroffen in Antwerpse haven

Op 29 augustus werd er een walviskadaver aangetroffen in de Antwerpse haven, ter hoogte van DP World. Het jonge dier is naar schatting 7-10 meter groot. De walvis werd ondertussen uit het water gehaald met hijsbok Brabo van Port of Antwerp-Bruges en aan wal gebracht. De universiteiten van Luik, Antwerpen en Gent zijn aanwezig om samen met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen de walvis te versnijden. Ze nemen de stalen mee voor verder onderzoek.

De operatie is geen sinecure. Na een eerste mislukte poging om het dier met een schip van AMT en hijskraan aan wal te krijgen, werd gisteren ook de Brabo hijsbok van Port of Antwerp-Bruges ingezet. Het dier is een wal gebracht en wordt nu verder onderzocht. Het stierf waarschijnlijk na een aanvaring met een schip en is zo in de haven terecht gekomen.  

Deze vondst is eerder zeldzaam. De laatste keer dat we in België een kadaver van een walvisachtige aantroffen was in 2015 in de haven van Gent. In Antwerpen dateert dit van 2009.

 

Toon op nieuwsoverzicht
Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen