Infrabel en Port of Antwerp-Bruges ontwikkelen applicaties die goederentransport stroomlijnen

Communicatie en transparantie zijn sleutelwoorden in elke organisatie, samenwerking of proces. Dat is voor het goederenspoorvervoer niet anders. Om het logistieke proces van het spoortransport in de haven te verbeteren, ontwikkelden Port of Antwerp Bruges en de infrastructuurbeheerder drie toepassingen die de logistieke keten nog efficiënter moeten maken. Deze nieuwe applicaties zijn een onderdeel van de gemeenschappelijke Spoorvisie van Port of Antwerp Bruges, Railport en Infrabel om meer goederen te vervoeren.

Elke seconde telt

Wie wel eens een pakje bestelt en thuis laat leveren, weet hoe belangrijk en nuttig het is om te weten waar je pakje zich bevindt en wanneer het geleverd wordt zodat er iemand thuis is die de deur kan open doen. Dat is voor het goederenspoorvervoer ook zo. Om volledige transparantie te bieden aan hun klanten, ontwikkelden en implementeerden Port of Antwerp Bruges en infrastructuurbeheerder Infrabel drie toepassingen die de logistieke keten in het havengebied en op het Belgische spoorwegnet vlotter moeten doen laten verlopen.

  • RTP Manager (Rail Trans Port)

Deze applicatie werd gezamenlijk ontwikkeld door specialisten van Port of Antwerp-Bruges en Infrabel en is bedoeld om een beter zicht te bieden op waar een trein of wagon (lading) zich op elk moment bevindt in het logistieke proces en kunnen de klanten zien of hun transport al dan niet vertraging heeft. De gebruikers van deze toepassing kunnen deze informatie eenvoudig raadplegen aan de hand van overzichtelijke lijsten. De eerste versie wordt nu gebruikt en finaal getest door de twee bedrijven en zal na de zomer 2025 geleidelijk opengesteld worden voor alle betrokken actoren in de logistieke keten van het spoorvervoer (spoorwegondernemingen, terminals, verladers, vrachtbetalers, brug- en sluiswachters en havenkapiteinsdiensten. Het spreekt voor zich dat verschillende concurrerende bedrijven deze toepassing zullen gebruiken. Het is dus niet de bedoeling dat bedrijfsgevoelige informatie zomaar voor iedereen toegankelijk is. Om de zakelijke belangen van alle betrokken partijen te waarborgen, worden daarom de toegangsrechten tot de applicatie strikt beperkt tot de eigen spoortrafieken. In eerste instantie zal Infrabel de ​ tool gebruiken om de activiteiten van elke schakel uit de vervoersketen beter op mekaar af te stemmen, sneller te reageren op mogelijke afwijkingen en het gebruik van spoorbundels te monitoren en te beheren. Hierdoor zal ​ het proces efficiënter verlopen en zullen er minder wachttijden zijn. Op termijn is het de bedoeling om RTP Manager verder uit te breiden met extra functionaliteiten en data zoals internationale opvolging van het goederenverkeer, het gebruik van GPS data (nu gebeurt locatiebepaling op basis van informatie die verkregen wordt van de spoorinfrastructuur), terminalslots en zo meer.

  • Trieerheuvel viewer

Waar het actieterrein van RTP Manager heel België is, spitst de trieerheuvel viewer zich toe op de specifieke activiteit rond de trieerheuvel in het rangeerstation Antwerpen-Noord. Dankzij deze online applicatie kunnen de gebruikers snel zien waar bepaalde treinen of wagons zich in het rangeerproces bevinden. Treinen met wagons komen toe in de sporenbundels aan de trieerheuvel. Op de heuvel worden de wagons van één trein dan opgesplitst over meerdere vertreksporen voor verschillende (eind)bestemmingen. Dankzij deze tool zien de betrokken spoorwegondernemingen, in één digitale oogopslag, wanneer hun wagons gerangeerd worden en wanneer ze klaarstaan voor vertrek. Deze nieuwe webtoepassing werd gebouwd door de haven en de infrastructuurbeheerder om op een makkelijke, snelle en open manier informatie te delen tussen de spoorwegondernemingen waardoor die nog efficiënter kunnen werken. ​ ​

  • FreightChat

Een directe, transparante communicatie is cruciaal voor elke onderneming. Nergens is dat meer waar dan in de haven. Havens, waar dan ook, zijn specifieke biotopen met vaak eigen regels en specifieke behoeften. Er zijn heel wat spelers op het veld en hun communicatie mag geen kakofonie worden. Daarom stellen Port of Antwerp Bruges en Infrabel FreightChat voor, een communicatietool die alle vorige communicatiekanalen (email, telefoon, whatsapp, sms …) vervangt en éénheid van taal creëert. Op deze applicatie kunnen Infrabel, de haven, de spoorwegondernemingen en de eindklanten rechtstreeks en real-time met mekaar praten. Dat gaat over communicatie rond incidenten, werven en alle zaken die een impact kunnen hebben op het goederenvervoer in de haven. Belangrijk is ook dat dankzij FreightChat er altijd een historiek raadpleegbaar is van vorige gesprekken. Dat is nuttig bij shiftwissels zodat iedereen altijd op de hoogte is van de evolutie van een bepaalde vraag, melding of dossier. Deze toepassing wordt beheerd door de infrastructuurbeheerder en kan in de toekomst nog uitgebreid worden.

Let’s Modal Shift Together

RTP Manager, de trieerheuvel viewer en FreightChat zijn drie toepassingen die een concrete vertaling zijn van de Spoorvisie van Port of Antwerp Bruges, Infrabel en Railport. Een samenwerkingsakkoord bedoeld om het aandeel van het goederenspoorvervoer tegen 2030 te verdubbelen. Het goederentransport per trein steeg licht in 2024. Er werd ruim 55,2 miljoen ton vracht vervoerd over het spoor, 3,2% meer dan in 2023. De modal shift is nodig want meer goederen per spoor is goed voor het klimaat, de economie en de mobiliteit.

https://press.infrabel.be/duurzame-spoorvisie-voor-haven-antwerpen

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 278 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Johan Klaps is Antwerps havenschepen en voorzitter van de raad van bestuur, en Brugs burgemeester Dirk De fauw is de ondervoorzitter van de raad van bestuur. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Neem contact op met

Havenhuis Zaha Hadidplein 1 2030 Antwerpen

+32 492 15 41 39

press@portofantwerpbruges.com

www.portofantwerpbruges.com