Havenland trekt dagjesmensen de haven in

Havenland trekt dagjesmensen de haven in

Zomer in eigen land? Zomer in Havenland! De haven van Antwerpen nodigt uit en toont haar veelzijdige kant: van natuur over cultuur en erfgoed tot educatie, mét een vleugje horeca.

Vanaf 1 juli staan alle mogelijkheden gebundeld op www.havenland.be.

Havenland verzamelt de initiatieven van zowat 20 organisaties die actief zijn in en rond de haven van Antwerpen. Centraal staat de bezoeker: iedereen die iets leuks wil beleven in het havengebied. Of het nu gaat om schepen spotten, uitwaaien in het weidse polderlandschap, zeldzame vogels spotten, wandelen in een van de vele natuurgebieden of fietsen door de immense haveninfrastructuur – in Havenland kan het allemaal.

Wie op zoek is naar inspiratie voor een (dag)uitstap kan vanaf 1 juli terecht op de nieuwe website www.havenland.be. Gevarieerde verhalen en een activiteitenkalender prikkelen de zin om eropuit te trekken. Op het terrein zullen routes en deelnemende partners te herkennen zijn aan het Havenlandlabel. Dat label garandeert dat de deelnemende initiatieven voldoende kwaliteit bieden. Samen met de fiets- en recreatiekaart en de website is het ook dé manier om makkelijk je weg in de gigantische haven te vinden en je uitstap goed te plannen.

“Heel wat overheden en privé-organisaties bieden hun eigen recreatieve en informatieve activiteiten aan in en rond het havengebied. Met Havenland willen we al die initiatieven op een eenvoudige en overzichtelijke manier onder de aandacht brengen. Want als wereldhaven hebben we heel wat te bieden,” licht havenschepen Annick De Ridder toe. “Op deze manier kan “Havenland” de band tussen de haven van Antwerpen, de havengemeenschap, wie in de omgeving woont en al wie er wil komen ontspannen of iets bijleren.”
“Met Havenland grijpen we de kans om de verschillende aspecten die horen bij het leven in en rond een wereldhaven onder de aandacht te brengen” vervolgt Boudewijn Vlegels, voorzitter van Maatschappij Linkerscheldeoever.“ Zo is er niet alleen aandacht voor het economische aspect, ook de inspanningen rond natuurbehoud die we samen met verschillende partners leveren of de rijke geschiedenis van het havengebied komen aan bod. Bovendien willen we met Havenland de lokale ondernemers die op een of andere manier bezig zijn met dat hele havengebeuren actief betrekken.”
“Wanneer we in het Havencentrum groepen ontvangen, merken we dat de meeste bezoekers verwonderd zijn over de grote impact van die haven op hun eigen leven en over de veelheid aan dingen die in en rond de haven te beleven is. Daar willen we met Havenland op in spelen. Onze doelgroep zijn niet alleen aan jongeren tijdens de Havenlandklassen of ander excursies, maar alle mensen die nieuwsgierig zijn naar het enorme reilen en zeilen binnen zo’n havengebied”, besluit Ludwig Caluwé, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en voorzitter van het Havencentrum.

Havenland doet ook een oproep aan wie als ondernemer een idee heeft om zelf iets te organiseren in het havengebied. Zij kunnen dat laten weten via de website.

Meer informatie

Over Havenland

Havenland is een initiatief van Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever, het Havencentrum, in structurele samenwerking met gemeente Beveren, gemeente Zwijndrecht, gemeente Stabroek, stad Antwerpen, district Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Visit Antwerpen, de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen, Toerisme provincie Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Waasland, Agentschap Natuur en Bos, De Vlaamse Waterweg, het departement Mobiliteit en Openbare werken, EGTS Linieland van Waas en Hulst en Natuurpunt.

Het verzamelt alle recreatieve mogelijkheden rond de haven van Antwerpen. Alle info is beschikbaar op de website www.havenland.be.

Over dit persbericht

Port of Antwerp
press@portofantwerp.com
​+32 492 15 41 39

​Boudewijn Vlegels - voorzitter MLSO
boudewijn.vlegels@beveren.be
​+32 475 29 26 49

​Ludwig Caluwé - Voorzitter Havencentrum
​Perscontact: Johny Geerinckx
Johny.Geerinckx@provincieantwerpen.be
​+32 485 99 72 97

Een voorsmaakje van wat je in Havenland mag verwachten

Wij selecteerden vier routes die kant-en-klaar beschikbaar zijn. Ze zijn alle vier geschikt voor fietsers en volgen vaak het fietsknooppuntennetwerk van de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Sommige routes kun je ook te voet afleggen. En om helemaal bij te dragen aan het vakantiegevoel zijn alle routes bereikbaar vanop een halte van DeWaterbus.

Route 1: Havenland voor natuurliefhebbers

Deze route start aan de halte van DeWaterbus in Zwijndrecht (bij DEME), is zo’n 18 km lang en legt uiteraard de klemtoon op natuurbeleving. Vogels spotten in het Rietveld Kallo? Genieten van de rust in de Lisdodde? Vandaaruit fiets je door het havengebied, via Kallosluis en Ketenisseschor, helemaal naar Fort Liefkenshoek waar deze route eindigt.

Route 2: Havenland voor gezinnen

Gezinnen met jonge kinderen maken in deze korte route in en rond Lillo van zo’n 2 à 3 km kennis met de werking en geschiedenis van de haven. Jullie bezoeken er onder andere het historische dorpscentrum of het douanekantoor uit de populaire reeks Mega Mindy.

Route 3: Havenland voor jeugd

Op zoek naar een originele daguitstap met de jeugdvereniging? Dan is deze route jullie helemaal op het lijf geschreven! Starten doen jullie aan het MAS – Havenpaviljoen. Daarna gaat het per fiets richting Havenhuis, ’t Boomke, de graffiti op de waterkeringsmuur helemaal langs de raffinaderijen tot in Lillo voor een bezoek aan het dorp van Lillo. Terugkeren kan via DeWaterbus. Als deze fietsroute nog niet pittig genoeg is, zijn er 2 mogelijke uitbreidingen: verder noordelijk op rechteroever, of waag de oversteek en ontdek Fort Liefkenshoek op linkeroever. Smeer die benen maar in!

Route 4: Havenland voor vriendengroepen

Zin in een stevige fietstocht met de vrienden? Probeer dan deze route van zo’n 34 km. Vertrek- en eindpunt is Fort Liefkenshoek. Van hieruit trek je het poldergebied in. Verwacht je aan een tocht met weidse vergezichten.

Deze vier Havenlandroutes en meer inspiratie voor je bezoek aan Havenland, vind je vanaf 1 juli terug op www.havenland.be. Volg Havenland ook op Facebook en Instagram en laat je het jaar rond inspireren.

 

Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen