Port of Antwerp-Bruges: toekomstgerichte hub voor chemische industrie en energietransitie

Port of Antwerp-Bruges versterkt haar positie als belangrijke draaischijf voor de Europese chemische industrie door recente investeringen zoals die van A.P. Moller Holding (Vioneo) en Indaver (P2C). Dit soort investeringen bezorgt de haven een concurrentievoordeel in de context van wereldwijde marktverschuivingen en de energietransitie. In de aanloop naar de jaarlijkse bijeenkomst van de European Petrochemical Association (EPCA) van dit jaar benadrukt Port of Antwerp-Bruges haar cruciale rol en legt ze de nadruk op investeringen in duurzame innovaties.

De investering van A.P. Moller Holding in Vioneo, een grootschalige fossielvrije fabriek voor kunststofproductie, en het Plastics-to-Chemicals-project (P2C) van Indaver versterken de positie van Port of Antwerp-Bruges. Vioneo zal de fossielvrije productiecapaciteit opdrijven, terwijl het P2C-project afgevangen CO₂ omzet in waardevolle chemicaliën, wat zowel innovatie als duurzaamheid stimuleert.

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges: “De investering van Vioneo bevestigt dat onze chemiecluster nog steeds tot de wereldtop behoort en een mooi voorbeeld is van transitie naar een duurzame manier van groeien. We zijn blij dat een Europees bedrijf, zoals A.P. Moller Holding, zo'n grote investering doet in onze haven. Dit project toont eens te meer aan hoe de combinatie van maritiem transport, logistiek en industrie van Port of Antwerp-Bruges een unieke plaats maakt om te investeren.”

Sleutelrol in de chemische supply chain van Europa

Als een van de grootste geïntegreerde havens van Europa is Port of Antwerp-Bruges essentieel voor de Europese chemische industrie, met sterke handelsrelaties zoals met Duitsland. Ongeveer 40% van de overslag van de haven heeft betrekking op Duitse handel, wat het strategische belang van de haven voor de industriële toeleveringsketen in de regio weerspiegelt. Wereldwijde bedrijven zoals BASF, Covestro en ExxonMobil maken gebruik van de infrastructuur van Port of Antwerp-Bruges voor zowel productie als logistiek en profiteren van de efficiënte multimodale transportverbindingen en het dienstenaanbod van de haven.

Strategische investeringen om competitiviteit op lange termijn te verzekeren

Als antwoord op de evoluerende eisen van de industrie hebben privébedrijven op het Antwerpse platform de voorbije jaren meer dan 10 miljard euro geïnvesteerd om de industriële capaciteit te upgraden en uit te breiden. Een van de belangrijkste projecten is de bouw van een nieuwe ethaankraker voor Ineos om de ethyleenproductiecapaciteit - essentieel voor de chemische sector en een van de meest efficiënte en milieuvriendelijke fabrieken in zijn soort - aanzienlijk te verhogen. Daarnaast ontwikkelt Port of Antwerp-Bruges een van Europa's grootste platformen voor de import en distributie van groene waterstof, een cruciale hulpbron om industriële uitstoot te verminderen. En Borealis werkt aan de bouw van een propaan dehydrogenatiefabriek (PDH) om de propyleenproductie te ondersteunen, wat de kunststofindustrie ten goede komt.

Pionier in energietransitie

Port of Antwerp-Bruges ondersteunt actief de overgang van de chemische industrie naar een duurzamere werking via verschillende initiatieven, waaronder de elektrificatie van haveninfrastructuur, CO₂-opvang en -opslag en waterstofinvoerfaciliteiten. Het Antwerp@C-project, dat jaarlijks tot 10 miljoen ton CO₂ kan afvangen en opslaan, staat centraal in de vermindering van de uitstoot in energie-intensieve sectoren. Bovendien integreert de haven digitalisering en automatisering in haar activiteiten, waardoor hulpbronnen efficiënter worden gebruikt en de CO₂-uitstoot daalt, wat cruciaal is om de industriële concurrentiekracht te behouden en tegelijk de duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

Verbeterde logistiek en infrastructuur voor chemicaliën

Port of Antwerp-Bruges blijft geavanceerde logistieke oplossingen aanbieden op maat van de specifieke behoeften van de chemische industrie, waaronder gespecialiseerde opslag voor gevaarlijke en temperatuurgevoelige materialen. De haven biedt uitgebreide verpakkings- en behandelingsdiensten voor een breed gamma chemische producten en grondstoffen. Het multimodale transportnetwerk - spoor, binnenvaart en weg - zorgt voor betrouwbare en milieuvriendelijke verbindingen met belangrijke markten, vooral Duitsland.

Engagement voor industriële groei en duurzaamheid

De deelname van Port of Antwerp-Bruges aan EPCA 2024 onderstreept haar voortdurende engagement om de chemische sector te ondersteunen. In het licht van de stijgende energieprijzen en de toenemende wereldwijde concurrentie blijft Port of Antwerp-Bruges gefocust op het uitbreiden van haar infrastructuur en het aanbieden van duurzame logistieke oplossingen om de decarbonisatie- en digitaliseringsinspanningen van de industrie te ondersteunen.

Ondanks de huidige marktuitdagingen is Port of Antwerp-Bruges optimistisch over de toekomst en erkent het de nood aan een evenwichtige aanpak die zowel transitie- als economische prioriteiten aanpakt. De Antwerp Declaration, een verklaring die vorig jaar werd aangenomen door bijna 1300 bedrijven die beleidsmakers oproepen om de duurzaamheidsagenda aan te vullen met een industriële agenda, toont aan dat het niet alleen mogelijk maar essentieel is om de ambities van een duurzame toekomst af te stemmen op de realiteit van een sterke industriële economie.

Door te blijven investeren in infrastructuur en duurzaamheid is Port of Antwerp-Bruges goed geplaatst om de toekomstige groei van de Europese chemische industrie te ondersteunen en een sleutelrol te spelen in de energietransitie.

Kortom, Port of Antwerp-Bruges is niet enkel een logistieke hub, maar ook een strategische partner voor de chemische industrie, die innovatie, groei en duurzaamheid in heel Europa faciliteert.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Neem contact op met

Havenhuis Zaha Hadidplein 1 2030 Antwerpen

+32 492 15 41 39

press@portofantwerpbruges.com

www.portofantwerpbruges.com