Grootste ziekenhuisschip ter wereld, de Global Mercy, vaart vandaag haven van Antwerpen uit

Grootste ziekenhuisschip ter wereld, de Global Mercy, vaart vandaag haven van Antwerpen uit

De Global Mercy, het nieuwe ziekenhuisschip van Mercy Ships, vertrekt deze namiddag uit de haven van Antwerpen. Het schip werd de voorbije 6 maanden in de Antwerpse haven ingericht tot het grootste private ziekenhuisschip ter wereld. Weldra vertrekt het naar de armste landen in Afrika om er gratis medische hulp te bieden aan patiënten in nood.

Honderden vrijwilligers uit binnen- en buitenland hebben de Global Mercy de voorbije maanden ingericht tot het grootste private ziekenhuisschip ter wereld. Het ging onder meer om de installatie van medische apparatuur en IT-systemen maar ook de bevoorrading van het schip voor haar eerste missie. Op enkele technische details na is het schip volledig uitgerust om weldra dubbel zoveel hoop en genezing te brengen naar de armste patiënten in Afrika. En dit voor de komende 50 jaar. De Global Mercy vertrekt vrijdag eerst richting Rotterdam om er tot en met 14 maart te worden voorgesteld aan andere Europese landen.

Unieke samenwerking met Port of Antwerp

De inrichting van de Global Mercy in de Antwerpse haven is een voorlopig hoogtepunt in de samenwerking tussen Mercy Ships en Port of Antwerp, die de komst van het ziekenhuisschip mogelijk maakte door een gratis ligplaats en ondersteuning aan te bieden. Voor de inrichting van het schip kreeg Mercy Ships verder de steun van maar liefst 60 bedrijven uit de haven van Antwerpen. Dit unieke gebaar laat Mercy Ships toe om op termijn vele duizenden extra levens te redden in Afrika.

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp: “Ik ben heel blij dat zoveel bedrijven en overheden uit de haven van Antwerpen mee in dit mooie en uitzonderlijke project gestapt zijn. Samen hebben we van het “lege” schip dat hier op 12 september aankwam, het grootste private ziekenhuisschip ter wereld gemaakt. De Global Mercy zal zo altijd een beetje een Antwerps schip blijven.”
Havenschepen Annick De Ridder: “Dit is een uniek project. Uniek omdat het grootste private ziekenhuisschip in het hart van de Antwerpse haven werd ingericht en uniek omdat dat gebeurde dankzij de steun en engagement van meer dan 60 (!) bedrijven en organisaties binnen onze grote havengemeenschap. We wensen de Global Mercy dan ook een behouden vaart op hun missie om levensnoodzakelijke hulp te krijgen bij hen die het zo hard nodig hebben!”

Ultieme bekroning met bezoek van Hare Majesteit Koningin Mathilde

Mercy Ships was zeer vereerd met het bezoek van HM Koningin Mathilde aan de Global Mercy in Antwerpen op vrijdag 18 februari. De koningin nam uitgebreid de tijd om in gesprek te gaan met vrijwilligers van Mercy Ships en bezocht onder meer de ziekenhuisafdeling, de school en de brug van het schip. Het bezoek van HM Koningin Mathilde aan de Global Mercy is de ultieme erkenning voor de maandenlange inzet van de vele vrijwilligers en partners van Mercy Ships.

Bert van Dijk, voorzitter van Mercy Ships Belgium, is enorm enthousiast en dankbaar voor de geweldige samenwerking en grote steun aan dit unieke project: “Meer dan 60 bedrijven hebben ons geholpen om dit project waar te maken. Om op het einde HM Koningin Mathilde aan boord te kunnen ontvangen geeft een enorme steun en inspiratie. Maar waar het uiteindelijk om gaat is dat we het schip naar Afrika laten varen met een hart. En dat hart wordt uiteindelijk gevormd door honderden vrijwilligers die op het schip de allerarmsten hoop en genezing brengen.”

Verdubbeling van impact in Afrika

De Global Mercy wordt het ‘partnerschip’ van het huidige ziekenhuisschip, de Africa Mercy. Mercy Ships verwacht met het nieuwe schip de impact van haar werk meer dan te verdubbelen, zowel met levensveranderende operaties als met opleiding en training van lokale zorgverleners in de allerarmste landen in Afrika. Tijdens haar missies biedt de Global Mercy plaats aan maar liefst 950 personen, onder wie 641 bemanningsleden waaronder chirurgen en verpleegkundigen, ondersteunend personeel en maritieme vrijwilligers van over de hele wereld. Naast het ziekenhuis beschikt het schip over eersteklas opleidingsfaciliteiten waarmee Mercy Ships bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van de lokale medische zorg in vele landen.

Grootste private ziekenhuisschip ter wereld

De Global Mercy is een uniek schip in de passagiersklasse: 174 meter lang, 28,6 meter breed en een bruto tonnage van 37.000. Het heeft 6 operatiekamers, 199 bedden, een laboratorium, algemene poliklinieken en oog- en tandheelkundige klinieken. De totale oppervlakte van de ziekenhuisafdeling bedraagt 7.000 m². In mei wordt de Global Mercy gedoopt in Dakar (Senegal). Daarna wordt het schip ingezet voor opleiding en training, gevolgd door een nieuwe werkperiode. Het wordt de eerste van vele nieuwe missies in de volgende 50 jaar.

Over Mercy Ships

Mercy Ships maakt medische en chirurgische zorg toegankelijk voor de allerarmsten in de wereld. Meer dan 1.000 professionele vrijwilligers werken jaarlijks gratis mee en betalen hun eigen reis- en verblijfskosten. Met de komst van de Global Mercy zullen dat er uiteindelijk ca. 3.000 worden. Mercy Ships is nog steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers in medische, technische en ondersteunende functies. Aanmeldingen kunnen gebeuren op de website of via info@mercyships.be.

Voor meer informatie:

 

Toon op nieuwsoverzicht
Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen