Eerste editie HavenWijs een groot succes

Eerste editie HavenWijs een groot succes

De eerste editie van HavenWijs, een evenement van Port of Antwerp-Bruges en Havencentrum met ondersteuning van TuaWest en RTC, was een groot succes. Ruim 150 scholen en onderwijsinstellingen kwamen in contact met meer dan 100 havenbedrijven en organisaties uit Antwerpen en Zeebrugge.  

HavenWijs heeft als doel om de boeiende haven beter bekend te maken bij leerkrachten en de brug te slaan tussen het onderwijs en de havenbedrijven. En dat is met ruim 250 deelnemende organisaties, scholen en havenbedrijven meer dan geslaagd.  

Tijdens het evenement kregen leerkrachten en medewerkers van onderwijsinstellingen in de voormiddag informatie over het aanbod van organisaties en sectorfondsen voor het onderwijs, zoals opleidingen voor leerkrachten en leerlingen, lesmateriaal en ondersteuning bij samenwerkingen. In de namiddag gingen ze in gesprek met de havenbedrijven over het aanbod voor scholen, zoals gastcolleges, stageplaatsen, bedrijfsbezoeken, lesmateriaal en andere samenwerkingen. 

Annelies Geldhof, HR Manager ICTS Group: “Er zijn zoveel carrièremogelijkheden in de haven. Naast de havenarbeiders waar we vaak aan denken als we over de haven spreken, zijn we als ICTS bijvoorbeeld op zoek naar jong talent met een technische of administratieve opleiding. Een initiatief als HavenWijs is voor ons een unieke opportuniteit om in gesprek te gaan met scholen. We hebben deze week heel wat geïnteresseerde leerkrachten gesproken en nodigen hen met veel plezier uit om bij ons langs te komen binnenkort.” 
Stijn Wauters, Leraar Volwassenonderwijs: "Samen met mijn collega's zijn we hier aanwezig omdat we een breed aanbod van de haven willen ontdekken. Het evenement biedt alles wat we nodig hebben. Van boeiende ochtendsprekers, zoals RTC met hun interessante opleidingen, tot een breed aanbod aan havenbedrijven in de namiddag. We zijn op zoek naar stageplaatsen voor expediteurs, scheepsagenten en onze studenten in administratieve opleidingen. We zijn er dan ook van overtuigd dat we hier de juiste contacten kunnen leggen.” 

Havenjobs 

Het evenement kadert in een brede jongerencampagne van Havenjobs. Met 1500 vacatures op havenjobs.com waarvan de helft geen werkervaring vereisen, is de haven een veelbelovende werkplek voor jongeren. De campagne legt de nadruk op de unieke talenten van jongeren en hoe ze die kunnen inzetten bij een job in de haven. Van de precisie van een gamer die van pas komt bij het besturen van een heftruck tot de sociale vaardigheden van een influencer die waardevol zijn in een sales job. Naast een grootschalige digitale campagne en campagne in het straatbeeld, werd ook dit HavenWijs event georganiseerd.  

Havenjobs.com is de toegangspoort tot de haven van Antwerpen en Zeebrugge en initiatief van Port of Antwerp-Bruges, VDAB, Voka Antwerpen-Waasland en West-Vlaanderen, Alfaport Voka, APZI, Maatschappij Linkerscheldeoever, CEWEZ, Stad Antwerpen en Brugge, het Havencentrum van de Provincie Antwerpen en TUA West.  

Annick De Ridder, Voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: "Op het HavenWijs -evenement brengen we leerkrachten én havenbedrijven samen. Leerkrachten kunnen zo met al hun havengerelateerde vragen terecht bij mensen die dag in, dag uit de economische motor van Vlaanderen vlot draaiende houden. Informatie op maat van elke opleiding is de opstap om jongeren de wondere havenwereld te leren kennen. Dat is ook nodig, want één van de grootste uitdagingen van onze haven is de vele vacatures ingevuld te krijgen. Met 1500 vacatures op havenjobs.com waarvan de helft geen werkervaring vereist, biedt de haven heel veel mogelijkheden voor jongeren. Kortom, jongeren warm maken voor een spannende en uitdagende carrière in de haven ; daar draait het om.” 
Luc Lemmens, Eerste gedeputeerde van de provincie Antwerpen: “Als provincie willen we met onze educatieve havenprogramma’s zaadjes planten bij jonge mensen en hen tonen dat de haven een plek van mogelijkheden en kansen is voor iedereen. We kunnen bogen op de unieke combinatie van jarenlange ervaring met innovatieve projecten zoals de Havenstudio. Daarnaast leggen we de link naar jobs in de haven met meerdere studierichtingen en de uitrol van het duaal leren bij havenbedrijven en netwerkmomenten in diverse scholen van het Provinciaal Onderwijs Antwerpen, waaronder PITO Stabroek. Kortom, vanuit volle motivatie zetten we graag onze schouders onder een event als HavenWijs. Wanneer leerkrachten en andere onderwijsprofessionals weten welke kansen de haven biedt, kunnen zij hun leerlingen motiveren om stageplekken en jobs in de haven te ontdekken. Een netwerk met havenbedrijven opbouwen via HavenWijs is daarbij voor scholen een belangrijke stap.” 

 

 

 

Toon op nieuwsoverzicht
Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen