Containers en droge bulk loodsen groei verder naar boven

Containers en droge bulk loodsen groei verder naar boven

Totale goederenoverslag stijgt met 1,1% tijdens eerste drie kwartalen

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp steeg tussen januari en september 2019 met 1,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zo steeg de containeroverslag (in TEU) met 6,4%. De vertraging van de wereldeconomie zorgt wel voor een groeivertraging van volatielere goederenstromen, waaronder conventioneel stukgoed, vloeibaar massagoed en voertuigen. De overslag van droge bulk zoals schroot, mineralen en kolen zwengelde, met een groei van 9,5%, de totale goederenoverslag van Port of Antwerp verder aan.

Containertrafiek blijft groeien

Met een groei (in tonnage) van 5,7% blijft de containertrafiek veruit het grootste segment in de haven van Antwerpen. Deze groei is vooral te zien in transshipment van containers, maar het container volume neemt ook toe door meer aan- en afvoer. Met uitzondering van Latijns-Amerika staan alle vaargebieden in de plus.

Recente herschikkingen van het MSC ‘feeder netwerk’, een netwerk van kleinere schepen die goederen van grotere schepen in de haven afnemen en verder transporteren, waren gunstig voor Antwerpen. Daarnaast zorgden twee nieuwe diensten op Latijns-Amerika vanaf kwartaal drie voor meer aanvoer van gekoelde lading uit Peru, Chili, Ecuador, Colombia en Costa Rica.

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp, stelt: “De onzekerheid in de wereldhandel heeft nog geen impact op onze containeroverslag. Die blijft groeien, wat onze wereldwijde toppositie versterkt. We blijven daarbij werk maken van meer goederentransport naar het hinterland via het spoor en de binnenvaart.”

Breakbulk voelt effect van handelsperikelen

Mondiale handelsperikelen blijven effect hebben op de breakbulkgoederenstromen, wat resulteert in een totale daling van 9%. De overslag van conventioneel stukgoed, met staal als belangrijkste goederengroep, noteerde een daling van 12,9%. De staaloverslag voelt zowel in de aan- als afvoer steeds meer de gevolgen van geopolitieke handelsbelemmerende maatregelen. Enkel de afvoer naar Mexico en Turkije tekende groei op, terwijl de aanvoer voor alle herkomstlanden een daling optekent.

De totale RoRo overslag liep terug met 2,1%, waarbij de overslag van het aantal nieuwe wagens daalde met 10%. Oorzaak hiervan is onder meer de dalende afvoer van nieuwe wagens in het derde kwartaal. De toegenomen overslag van tweedehandswagens wist met een groei van 12% deze afname deels te compenseren.

Droge bulk stijgt

De droge bulkoverslag steeg na negen maanden met 9,5%. Er werden in deze periode vijf maal meer kolen verscheept dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze forse stijging in de kolenoverslag was enerzijds te wijten aan de tijdelijke verlegging van deze goederenstromen door de lage waterstanden van de Rijn. Later op het jaar werd de overslag nog versterkt door het aanleggen van voorraden door traders met het vooruitzicht van hogere kolenprijzen in de komende maanden. De overige segmenten droge bulk, zoals meststoffen, die de sterkhouder waren in 2018, staan dan weer fors onder druk en zitten in dalende lijn.

Vloeibare bulk schommelt

Het vloeibaar massagoed kende aan het einde van het derde kwartaal een totale daling van 6,2%. De overslag van ruwe aardolie kende nog wel een groei 5,5%. Het segment chemicaliën, dat aan het einde van het tweede kwartaal nog een groei van 5,7% optekende, viel eind september terug tot een status quo van +0,8%.

De overslag van aardoliederivaten kende eveneens een mindere maand augustus, wat vorig jaar ook het geval was. Resultaat: een daling van 9,5% aan het einde van het derde kwartaal. Toch zijn de raffinaderij gebonden volumes relatief stabiel, terwijl de volumes gerelateerd aan trading vrij zwak presteren. Economische groeivertraging en schommelende olieprijzen met neerwaartse trend zorgen hierbij voor onzekerheid bij de handelaars en weinig rotatie. Er zijn echter positieve signalen. Zo kondigde chemiebedrijf BASF recent nog een investering aan van 550 miljoen euro in meer productiecapaciteit op haar Antwerpse site.

Zeeschepen op koers

De voorbije negen maanden liepen 10.814 zeeschepen Antwerpen aan. De bruto tonnenmaat van de schepen die voor anker gingen, daalde met 0,8% tot 313 miljoen BT.

“Port of Antwerp blijft groeien. De recente aanloop van de MSC Isabella bevestigt dat en vestigt bovendien een nieuw record als het grootste containerschip dat Antwerpen ooit mocht ontvangen. Een bewijs dat onze haven vlot en veilig toegankelijk is voor megamax containerschepen met grote diepgang. Op deze manier zetten we verder in op duurzame groei want dergelijke grote schepen drukken ook significant de CO2 uitstoot per vervoerde container”, aldus Annick De Ridder, schepen voor de Haven.
Story image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar [email protected]

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen