Certified Pick up gefaseerd live vanaf 15 januari

Certified Pick up gefaseerd live vanaf 15 januari

Na overleg met terminals, agenturen, transportbedrijven en andere stakeholders werd samen beslist om over te gaan naar een gefaseerde uitrol van Certified Pick up, om de druk bij al de gebruikers te spreiden en de performantie van het systeem te garanderen. Enkele scheepsagenten schakelen op bepaalde terminals, zoals gepland, op 15 januari over naar containerafhandeling via CPu. Anderen volgen gefaseerd op korte termijn.

De uitzonderlijke drukte op het platform de afgelopen dagen leidde tot het uitwerken van een gefaseerde aanpak. Vanaf 15 januari zal een deel van de containervolumes zoals gepland afgehaald moeten worden via Certified Pick up. Voor de rederij/terminal combinaties waarvoor CPu nog niet live is, volgt de transporteur de richtlijnen van de scheepsagent en terminal.

De volgende fases in deze lancering volgen snel en worden aangekondigd via de nieuwspagina op certifiedpickup.eu.

Het blijft zeer belangrijk dat alle betrokken partijen zich zo snel mogelijk op het CPu platform registreren. First Release Parties (expediteur, geconsigneerde of ladingbelanghebbende) moeten containers in ontvangst nemen en het release recht doorzetten. Transportoperatoren moeten het release recht accepteren en koppelen de Alfapass van de vrachtwagenchauffeur of de bedrijfsidentiteit aan de containers. Ook de douane moet groen licht geven. De container kan dan afgehaald worden op basis van (bedrijfs)identiteit.

Algemeen overzicht scheepsagenten/terminals

Story image

Note: indicatieve timings voor fase 2 en 3.

De niet vermelde bedrijven volgen in week 5. 

Over CPu

Certified Pick up is een neutraal en centraal dataplatform voor het vrijgeven en ophalen van containers dat het huidige systeem van pincodes vervangt. Containers die de Antwerpse haven verlaten via binnenschip, trein of vrachtwagen worden opgehaald na vrijgave in Certified Pick up en nadat de identiteit van de vervoerder bekend is. Bovendien kan een container de terminal pas verlaten als ook de douane groen licht geeft. Het platform brengt transparantie door real-time inzicht te geven in de status van de container. Administratieve processen verlopen een stuk eenvoudiger, medewerkers werken veiliger en het transport kan beter gepland worden. Zo garandeert Certified Pick up een veiliger, transparanter en meer efficiënt containertransport.

Meer info: https://www.certifiedpickup.eu/

 

Toon op nieuwsoverzicht
Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen