Boekenbeurs 2019 opent de deuren

Boekenbeurs 2019 opent de deuren

Op de feestelijke vooropening opende Vé Bobelyn, Verantwoordelijke van de Boekenbeurs, officieel de 83ste editie van de Boekenbeurs, in aanwezigheid van Vlaams Minister-President en minister voor Cultuur Jan Jambon en Antwerps Schepen voor Cultuur Nabila Ait Daoud.

Officiële opening

De Boekenbeurs 2019 opent de deuren voor het brede publiek op dinsdag 29 oktober 2019, maar op een druk bijgewoonde vooropening werd de beurs alvast feestelijk op gang getrapt. Veel aandacht gaat dit jaar naar vernieuwing, de auteur en, natuurlijk, de bezoeker. Audiotours met een auteur, auteursportretten, debutanten in de kijker, met een auteur op café,… Meer dan ooit krijgen bezoekers de kans om hun favoriete schrijvers te ontmoeten.

Ik open met plezier vandaag dit boekenfeest. Mijn missie hier is auteurs verbinden met lezers en hiermee een maximale beleving creëren in een wereld van verandering,” zegt Vé Bobelyn, Verantwoordelijke van de Boekenbeurs. “Het boek is meer dan een product: het heeft een maatschappelijke en culturele meerwaarde. We roepen onze nieuwe minister van cultuur dan ook op om met gedreven mensen nieuwe ideeën over het boek uit te wisselen. Wij reiken hem alvast de hand uit om de toekomst van het boek te concretiseren.”
Minister-President en minister voor Cultuur Jan Jambon: “De digitale samenleving legt een enorme mentale druk op ons allemaal. Het moet altijd allemaal sneller en sneller, terwijl we ook nood hebben aan rust en diepgang. Hoe je het ook draait of keert, het boek - in zijn traditionele fysieke verschijningsvorm, is één van de weinige bakens van rust en diepgang die we nog hebben.
“Antwerpen is een echte stad van schrijvers en boeken,” zegt Nabila Ait Daoud, Antwerps Schepen voor Cultuur. “Ik ben zeer blij dat de Boekenbeurs er mee voor zorgt dat Antwerpen niet enkel een rijk literair verleden heeft, maar ook kan verder bouwen aan een grootse literaire toekomst!”

Zet je zinnen op de haven

Port of Antwerp en Boek.be, zijn in beweging en surfen samen op een stroom van vernieuwing en openheid. “We willen méér dan ooit de haven een gezicht geven. Die niet ver van de burger staat, maar in verbinding met iedereen die werkt in, leeft rond of consumeert via de haven. Interactie met onze omgeving, daar draait het om. Een mooi voorbeeld van die visie is ons ‘Logboekjes’-project. We vroegen tien vooraanstaande Vlamingen om hun haven van de toekomst te schetsen, beschrijven, tekenen, vertellen. Dit resulteert in 11 kleine meesterwerkjes die aanzetten tot denken. We nodigen de boekenbeursbezoekers ook uit om hun ‘havenzin’ op te schrijven of te tekenen. Een mini versie van het logboekje. Wat betekent het voor jou, een haven die op weg is naar morgen? Voor ons is dit ook een manier om open te staan voor kritiek, vragen en feedback en de dialoog aan te gaan,” aldus Nathalie Van Impe, Chief Marketing & Communication Officer bij Port of Antwerp

Port of Antwerp brengt een havenbeleving naar de boekenbeurs. Met de ‘digital twin’ zullen bezoekers op de stand van Port of Antwerp in virtual reality de haven kunnen bewonderen. Tijdens de leerkrachtendagen kunnen jongeren zelf aan de slag met een LEGO® studio waar ze zelf de havendynamiek kunnen beleven. Verder krijgt de inkomhal een luchtfoto van de haven, bruist de beurs van haven gerelateerde visuals, mood movies en zal de bezoeker de haven overal proeven en voelen. Tot in de kleinste details. 

Vernieuwing en beleving

De Boekenbeurs is één van de grootste en belangrijkste culturele evenementen van het land en dat reflecteert zich in talloze standactiviteiten, signeersessies met literaire, non-fictie-, kinder- en lifestyle-auteurs, events op verschillende auteurspodia en een wereldrecordpoging.

In het vernieuwingstraject van de Boekenbeurs verschuift de aandacht steeds meer naar de beleving van de bezoeker. Daarom wordt dit jaar extra ingezet op verschillende belevingsfactoren: het aantal handtekeningen die auteurs zetten, hoeveel bezoekers de podiumactiviteiten bijwonen en hoe zij deze ervaren, en er komt een heuse bezoekersbevraging. Boekenbeursbezoekers zullen uitgebreid hun stem kunnen laten horen over hoe zij de beurs beleven, wat er beter kan en hoe zij de beurs van de toekomst zien.

De Boekenbeurs is open van dinsdag 29 oktober tot en met zondag 3 november, en van woensdag  6 november tot en met maandag 11 november. Alle informatie en tickets vind je op www.boekenbeurs.be.

Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 289 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar [email protected]

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen