Boekenbeurs 2019: Een wereldhaven voor boeken
Boek.be stelde vandaag in het Antwerpse Havenhuis de verdere vernieuwing van de Boekenbeurs voor. Speciale aandacht gaat dit jaar naar betrokkenheid, nieuwe ticketformules, nieuwe belevingsfactoren en een diepgaand vernieuwd grondplan. Ook dit jaar trekt de Boekenbeurs voluit de kaart van de vernieuwing en versterkt ze haar positie als een van de grootste culturele evenementen in Vlaanderen. 12 dagen lang laten honderden exposanten, auteurs en illustratoren je opnieuw wegdromen van het (on)bekende tijdens signeersessies, workshops, debatten, lezingen, voorleesmomenten en mini-optredens in Antwerp Expo.
Nieuwe partners
De Boekenbeurs 2019 werkt dit jaar voor het eerst samen met een nieuwe partner: Port of Antwerp. Die gaf aan elf uiteenlopende auteurs een logboek met een simpele vraag: hoe zie jij de Antwerpse haven? En hoe ziet die eruit binnen 10, 40, 100 of zelfs 1000 jaar? Ze vulden hun logboekje met hun ongezouten meningen, ingenieuze ideeën en gekste dromen of grootste angsten voor de haven van de toekomst. Het resultaat kan je bewonderen op de stand van Port of Antwerp. Ook de bezoekers van de stand worden uitgenodigd om hun visie op de haven van de toekomst te delen. Meer info via: www.portofantwerp.com/nl/logboekjes
Vorig jaar was er een eerste samenwerking met KU Leuven, deze editie is ook Universiteit Antwerpen aan boord. Beide universiteiten nemen apart én samen diverse podiumactiviteiten voor hun rekening.
Auteurs verbinden met hun lezerspubliek
Voor een beurs waar beleving centraal staat, is een goed contact tussen een auteur en zijn lezers onmisbaar. Daarom zet de Boekenbeurs 2019 als nooit tevoren in op het verbinden van bezoekers met hun favoriete schrijvers. Naast de vele gesprekken, lezingen en debatten op de auteurspodia wordt daarom de ‘Audiotour’ in het leven geroepen: een dagelijkse rondleiding doorheen de beurs, door de ogen van een schrijver. Bezoekers krijgen zo een unieke blik op de Boekenbeurs en ze komen te weten hoe een auteur de beurs ervaart, wat hij of zij zelf graag leest en deelt hij of zij enkele anekdotes.
Bovendien worden ook debutanten meer in de kijker gezet. In de aanloop naar en tijdens de Boekenbeurs kunnen bezoekers elke dag een nieuw talent leren kennen op www.boekenbeurs.be. De kersverse auteur deelt er zijn Boekenbeursherinneringen, -verwachtingen en boekentips met de lezer. Op de nieuwe Boekenbeursblog verschijnen elke dag interviews en reportages vanop de beursvloer.
Naast verschillende debuterende en terugkerende auteurs, verwelkomt de Boekenbeurs 2019 ook vele mooie, Nederlandstalige auteurs zoals Stef Bos, Dirk Bracke, Stefan Brijs, Charlotte Van den Broeck, Herman Brusselmans, Chrostin, Jo Claes, Bart Van Loo, Bart Moeyaert, Pascale Naessens, Griet Op de Beeck, Ilja Leonard Pfeijffer, Toon Tellegen en Floortje Zwigtman. Naast deze auteurs maken ook buitenlandse auteurs van vertaalde fictie hun opwachting, waaronder M.J. Arlidge, Fabio Bono, Nicci Gerard, Nino Haratischwili, Erica James, Joanne Harris, Jill Mansell, Santa Montefiore en Philip Reeve.
Nieuwe visie op grondplan
Verder bouwend op het vernieuwingstraject en het creëren van een nauwere band tussen bezoekers en auteurs werd het grondplan dit jaar danig hertekend met focuszones, aangepaste auteurspodia en grote infrastructuurwerken. Er zijn dit jaar drie focuszones: de Kinderboekenzone in Hal 2 wordt de grootste toegewijde kinderboekenruimte van Europa. Hier zullen grenzen vervagen en komt de nadruk volledig te liggen op de jonge lezer, inclusief auteurspodium waar uitsluitend activiteiten voor kinderen worden georganiseerd. In Hal 3 komt een focuszone gewijd aan Literatuur & Non-Fictie en eveneens een zone rond Kunst & Lifestyle.
De Boekenbeurs als platform
Met Hal 4XL werd 2.500 m2 in oppervlakte toegevoegd aan de beurs. In deze hal worden ontmoetingen georganiseerd met grote, internationale auteurs, waaronder Bill Bryson, Donna Hay en Geert Mak, naast enkele evenementen die de Boekenbeurs als platform op de kaart zetten.
Mobiliteit is voor iedereen een actueel, relevant en herkenbaar thema. Daarom organiseert Boek.be in de nieuwe Hal 4XL samen met Ringland en haar partners het Mobiliteitscongres. Ruim 400 mobiliteitsprofessionals zullen op woensdag 6 november de uitdagingen en de toekomst van het nationale mobiliteitsbeleid bespreken, samen met internationale experts. Daarnaast wordt een congres georganiseerd van de Federation of European Publishers (FEP).
De Boekenbeurs wil dus ook een maatschappelijke rol opnemen. Mobiliteit is een belangrijk topic, maar ecologie is dat eveneens. De Boekenbeurs slaat met MSC de handen in elkaar om samen met de bezoekers het Guinness Wereldrecord ‘Grootste display Origami Vissen’ te verbreken om zo de aandacht te vestigen op het belang van duurzaamheid. Goed voor wel 12.000 gevouwen visjes.
Familie+ ticket
“Kinderen tot twaalf jaar komen er zoals altijd gratis in, maar we merken dat ook veel tieners de beurs bezoeken. Voor gezinnen met grote kinderen kan een bezoek aan de Boekenbeurs duur uitvallen. Daar willen we dit jaar iets aan doen met de invoering van het Familieticket,” stelt Vé Bobelyn, Verantwoordelijke van de Boekenbeurs.
Voor 25 euro krijgen (maximaal) twee volwassenen met (maximaal) vier kinderen toegang tot de Boekenbeurs. Tot en met 28 oktober gaan we zelfs nog een stapje verder: bezoekers kunnen online een Familie+-ticket aanschaffen. Dit ticket laat tot zes familieleden toe tot de beurs, onafhankelijk van hun leeftijd.
Daarnaast blijven de verschillende voordeelformules behouden, met onder meer het abonnement voor de volledige duur van de Boekenbeurs, de B-dagtrip, het combiticket van De Lijn, het jongerenticket en het seniorenticket. Voor meer informatie, het volledige overzicht en de mogelijkheid om online tickets te bestellen, kan je terecht op www.boekenbeurs.be.
Inzetten op beleving
Beleving staat centraal op de Boekenbeurs 2019. De bezoeker vormt het hart van de beurs en om hen naar de toekomst toe nog meer te betrekken bij het grootste boekenfestival van het land, organiseren we dit jaar een bezoekersenquête. We vragen hen hoe zij de Boekenbeurs van de toekomst voor ogen hebben. Naast de beoordeling van vele belevingsfactoren zoals signeersessies, podiumevenementen en auteursinitiatieven zal het resultaat van die bevraging de Boekenbeurs in de toekomst verder vorm geven.