Beste Port Cleanup ooit: van 40 naar 59 deelnemende bedrijven

Beste Port Cleanup ooit: van 40 naar 59 deelnemende bedrijven

Winnaar in Zeebrugge krijgt trofee uit handen van burgemeester De fauw

#portcleanup23 overtreft vorige edities

Elk jaar in september daagt Port of Antwerp-Bruges de bedrijven in de haven en de eigen medewerkers uit om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen. Dat kan op het eigen terrein van het bedrijf of op een andere locatie in de haven.

De eerste Port Cleanup in het havengebied in Antwerpen ging in 2021 door. Vorig jaar ging de actie voor de eerste keer zowel in Antwerpen als Zeebrugge door.

De #portcleanup23 overtreft de vorige edities ruimschoots: naast Port of Antwerp-Bruges zelf deden liefst 59 bedrijven mee tegenover 40 vorig jaar. In totaal ruimden 2.208 geregistreerde deelnemers zwerfvuil op in het havengebied in Antwerpen of Zeebrugge.

Port of Antwerp-Bruges riep alle deelnemers op om een originele foto op LinkedIn te zetten met de vermelding #portcleanup23. Uit de bedrijven die dat deden, werd zowel voor Zeebrugge als voor Antwerpen een winnaar gekozen.

 

PSA-terminal in Zeebrugge krijgt trofee

Burgemeester Dirk De fauw kwam deze middag de winnaar feliciteren. Hij werd begeleid door percussie op vuilnisbakken van de groep Trash Beatz. PSA mobiliseerde 70 werknemers. Theo Milliau, terminal manager van de PSA-terminal ontving namens hen de trofee uit handen van de burgemeester. Port of Antwerp-Bruges trakteerde de werknemers van de terminal op een ijsje.

Dirk De fauw, burgemeester van de stad Brugge en ondervoorzitter van Port of Antwerp-Bruges: “Ik ben zeer gelukkig dat de oproep van Port of Antwerp-Bruges zoveel weerklank heeft gekregen en natuurlijk ook trots op de winnaar hier in Zeebrugge. Ik wil iedereen bedanken die zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan de #portcleanup23 in Antwerpen en in Zeebrugge.

De trofee van dit jaar is een samenwerking van het Collectief der Onbeperkten en House of Time. Het Collectief der Onbeperkten is een kunstenaarscollectief met artistieke ondersteuning van Kris Vandenberghe. House of Time is een gedeelde site in Brugge die kwetsbare individuen en groepen ruimte biedt voor individuele en gezamenlijke groei door middel van creatie, ambacht en ontmoeting. Hiervoor werken ze samen met verschillende mensen, organisaties en sectoren. In deze trofee zit dus de creativiteit van zowel kwetsbare mensen als van kunstenaars die al meegewerkt hebben aan de Triënnale Brugge.

#portcleanup23 overhandiging trofee
#portcleanup23 overhandiging trofee

 

Vopak wint in Antwerpen

In Antwerpen stuurde Vopak de origineelste foto in. Met medewerkers van hun vier terminals ruimden ze samen 230 kilogram zwerfvuil up. Zij krijgen binnenkort hun trofee.

Havenschepen Annick De Ridder lanceerde op 6 september de #portcleanup23. Ze nam samen met medewerkers van Port of Antwerp-Bruges de omgeving van het Havenhuis onder handen. Zij is tevreden met de resultaten van de actiemaand en doet een oproep:

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: “Net omdat een propere haven een aangename haven is om in te werken, trokken we afgelopen maand gewapend met prikker, handschoenen, laarzen en vuilniszak ten strijde tegen zwerfvuil. Dank aan alle medewerkers en bedrijven die zich engageerden en meteen ook proficiat aan Vopak, dat de #portcleanup23 trofee in Antwerpen wint. Laat dit echter geen eindpunt zijn. Vandaar deze warme oproep aan alle mensen en bedrijven actief in onze haven en aan alle mogelijke passanten: laat de #portcleanup23 de ‘propere’ voorzet zijn die iedereen dagelijks blijft binnenkoppen!”

 

Workshop

Ook bij de teams van Port of Antwerp-Bruges wordt er een winnaar gekozen. Zij kunnen nog tot eind deze week hun actie fotograferen. Al zeker 32 teams met 242 medewerkers doen mee aan de #portcleanup23.

Het team met de origineelste foto mag een workshop volgen bij House of Time om zelf iets te creëren met afval. De winnaar wordt begin oktober intern bekend gemaakt.

 

Weg met zwerfvuil, ook de rest van het jaar

Port of Antwerp-Bruges bestrijdt voortdurend zwerfvuil. Hotspots van zwerfvuil worden met een “netheidsindex” in kaart gebracht. In Antwerpen ruimen haventornado’s elke dag zwerfvuil op, terwijl Patje Plastic en vuilophaalboot Condor komaf maken met drijfvuil. Drones worden ingezet om drijfvuil te detecteren. In Zeebrugge ruimen de groenwerkers van 360° Groen mee afval op in het havengebied.

 

 

Toon op nieuwsoverzicht
Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen