Air Liquide, Fluxys Belgium en Port of Antwerp-Bruges krijgen EU-financiering voor de bouw van de Antwerp@C CO2 Export Hub

Air Liquide, Fluxys Belgium en Port of Antwerp-Bruges krijgen EU-financiering voor de bouw van de Antwerp@C CO2 Export Hub

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat ze € 144,6 miljoen zal toekennen aan Air Liquide, Fluxys en Port of Antwerp-Bruges in het kader van het financieringsprogramma 'Connecting Europe Facility for Energy' (CEF-E). De financiering is bestemd voor de bouw van gemeenschappelijke CO2-transport- en exportfaciliteiten op het Antwerpse havenplatform. De toekenning van deze subsidie is een belangrijke stap op weg naar de definitieve investeringsbeslissing, die in 2023 wordt verwacht.

Het project kreeg de naam "Antwerp@C CO2 Export Hub" en is opgezet als open access infrastructuur om CO2 te transporteren, vloeibaar te maken en op schepen te laden voor verdere permanente offshore-opslag. CO2 die wordt afgevangen op de terreinen van industriële spelers op het Antwerpse havenplatform, zal worden verzameld en getransporteerd via een open access pijpleidingennetwerk tussen de havens. Er zal een gemeenschappelijke vloeibaarmakings- en exportterminal worden gebouwd, inclusief een CO2-vloeibaarmakingseenheid, bufferopslagplaatsen en mariene laadfaciliteiten voor grensoverschrijdende scheepvaart. Dit innovatieve project wordt een van de eerste en grootste multimodale open access CO2-exportfaciliteiten ter wereld.

Exportterminal

Als onderdeel van het project willen Air Liquide en Fluxys een joint venture opzetten voor de bouw en exploitatie van de CO2-vloeibaarmakings- en -exportterminal. De joint venture zal daarbij steunen op de expertise van Air Liquide in CO2-vloeibaarmaking en -overslag en op de ervaring van Fluxys in het uitbaten van terminals. Air Liquide zal zijn eigen technologie leveren voor de CO2-vloeibaarmakingdseenheid, die qua omvang en ontwerp een primeur zal zijn. Port of Antwerp-Bruges heeft voor de terminal een terrein gereserveerd op een strategische locatie in de haven en zal nieuwe kade-infrastructuur aanleggen voor het aanmeren van CO2-schepen.

Eerste fase van Antwerp@C

Het project is de eerste fase van Antwerp@C, een initiatief van Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS, TotalEnergies, Fluxys en Port of Antwerp-Bruges met de ambitie om de CO2-uitstoot op het Antwerpse havenplatform tegen 2030 te halveren. Air Liquide en BASF zullen de eerste klanten van de exporthub zijn via hun gezamenlijke CO2-afvang- en -opslagproject (CCS) "Kairos@C"1. Antwerp@C CO2 Export Hub zal een initiële exportcapaciteit hebben van 2,5 miljoen ton per jaar (Mtpa) en wil deze capaciteit tegen 2030 tot 10 Mtpa verhogen. Dit zal de weg vrijmaken voor toekomstige CCS-initiatieven in de regio, door schaalbare en modulaire infrastructuur aan te bieden die toegankelijk is voor alle industriële spelers.

Pascal Vinet, Senior Vice President en lid van Air Liquide’s Executive Committee, met name toezicht houdend op Europe Industries activiteiten: "We zijn erg blij en trots dat het Antwerp@C CO2 Export Hub-project met innovatieve Air Liquide-technologieën geselecteerd is door het CEF-programma. Naast het gebruik van hernieuwbare energie is CCS essentieel om op korte tijd zeer grote CO2-verminderingen en doelstellingen m.b.t. koolstofneutraliteit te realiseren. Dit initiatief illustreert perfect de ambitie en expertise van Air Liquide om actief bij te dragen tot de verwezenlijking van een koolstofarme maatschappij en om onze industriële klanten te ondersteunen in hun decarbonisatiestrategieën. "
Pascal De Buck, CEO Fluxys: "We zijn bijzonder blij dat we samen met Air Liquide en Port of Antwerp-Bruges dit CO2-infrastructuurproject kunnen opstarten. Samen met onze partners bieden we sterke en complementaire knowhow en expertise om betrouwbare en efficiënte decarbonisatie-oplossingen te ontwikkelen, die essentieel zijn om de doelstellingen inzake klimaatverandering te realiseren en de levensvatbaarheid van de economie op lange termijn te garanderen. Antwerp@C CO2 Export Hub is een integraal onderdeel van de volledige CO2-aanpak van Fluxys en biedt aan emittenten in Port of Antwerp-Bruges, in België of verder de mogelijkheid om hun afgevangen CO2 via een backbone te transporteren."
Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges: Port of Antwerp-Bruges heeft zich van bij de start geëngageerd in het Antwerp@C-project om de CO2-uitstoot op het Antwerpse havenplatform tegen 2030 met 50% te verminderen. Het feit dat we vandaag deze CEF-E-subsidie toegewezen krijgen, waardoor we nu kunnen starten met de bouw van een gemeenschappelijke CO2-infrastructuur, maakt ons bijzonder trots. Het sterkt ons in de overtuiging dat wij als Havenbedrijf onze rol als 'community builder' ten volle moeten blijven opnemen om een klimaatimpact te realiseren die veel verder reikt dan de grenzen van het havenplatform."

1 Kairos@C is een gezamenlijk project van Air Liquide en BASF dat, met steun van het EU-innovatiefonds, de uitstoot van broeikasgassen op de chemische site van BASF in Antwerpen met meer dan 14 Mt zal verminderen in de eerste tien jaar van het project.

Story image

About Air Liquide

A world leader in gases, technologies and services for Industry and Health, Air Liquide is present in 75 countries with approximately 66,400 employees and serves more than 3.8 million customers and patients. Oxygen, nitrogen and hydrogen are essential small molecules for life, matter and energy. They embody Air Liquide’s scientific territory and have been at the core of the company’s activities since its creation in 1902.

Taking action today while preparing the future is at the heart of Air Liquide’s strategy. With ADVANCE, its strategic plan for 2025, Air Liquide is targeting a global performance, combining financial and extra-financial dimensions. Positioned on new markets, the Group benefits from major assets such as its business model combining resilience and strength, its ability to innovate and its technological expertise. The Group develops solutions contributing to climate and the energy transition—particularly with hydrogen—and takes action to progress in areas of healthcare, digital and high technologies.

Air Liquide’s revenue amounted to more than 23 billion euros in 2021. Air Liquide is listed on the Euronext Paris stock exchange (compartment A) and belongs to the CAC 40, CAC 40 ESG, EURO STOXX 50 and FTSE4Good indexes.

Contact:

Corporate Communications media@airliquide.com ​ ​

Investor Relations IRTeam@airliquide.com

 

About Fluxys Belgium

Headquartered in Belgium, Fluxys is a fully independent infrastructure group with 1,300 employees active in gas transmission & storage and liquefied natural gas terminalling. Through its associated companies across the world, Fluxys operates 12,000 kilometres of pipeline and liquefied natural gas terminals totalling a yearly regasification capacity of 380 TWh. Among Fluxys’ subsidiaries is Euronext listed Fluxys Belgium, owner and operator of the infrastructure for gas transmission & storage and liquefied natural gas terminalling in Belgium.

As a purpose-led company, Fluxys together with its stakeholders contributes to a better society by shaping a bright energy future. Building on the unique assets of its infrastructure and its commercial and technical expertise, Fluxys is committed to transporting hydrogen, biomethane or any other carbon-neutral energy carrier as well as CO2, accommodating the capture, usage and storage of the latter. www.fluxys.com

Press team:

press@fluxys.com

+32 471 95 00 24

Toon op nieuwsoverzicht
Over Port of Antwerp-Bruges

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. De haven is een cruciale schakel voor de afhandeling van containers, de trafiek van stukgoed en de overslag van voertuigen. Port of Antwerp-Bruges is de thuisbasis voor 1.400 bedrijven en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa. De haven zorgt, direct en indirect, voor een totaal van 164.000 jobs en voor een toegevoegde waarde van 21 miljard euro.

Port of Antwerp-Bruges heeft een duidelijke ambitie: de eerste wereldhaven worden die economie, mens en klimaat verzoent. De haven wil niet alleen haar groeitraject duurzaam verderzetten, maar ook haar unieke positie als logistiek, maritiem en industrieel platform inzetten om het voortouw te nemen in de transitie naar een circulaire en koolstofarme economie. Samen met de havengemeenschap, klanten en andere partners gaat Port of Antwerp-Bruges actief op zoek naar innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. De verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, bij uitbreiding, de samenleving staat hoog op de agenda.

De havensites van Antwerpen en Zeebrugge worden uitgebaat door het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, een nv van publiek recht met de Stad Antwerpen en de Stad Brugge als aandeelhouders. Het stelt 1.800 medewerkers te werk. Antwerps havenschepen Annick De Ridder is de voorzitter van de raad van bestuur en Brugs burgemeester Dirk De fauw de ondervoorzitter. Jacques Vandermeiren is de CEO en voorzitter van het directiecomité, dat de dagelijkse leiding verzorgt.

 www.portofantwerpbruges.com

Het telefoonnummer +32 492 15 41 39 is uitsluitend voor persvragen. Voor andere vragen mag je mailen naar communicatie@portofantwerpbruges.com

Port of Antwerp-Bruges
Havenhuis
Zaha Hadidplein 1
2030 Antwerpen