Tragedie net voor Kerstmis
Dinsdag 10 december 2024, een menselijk drama in de haven in Antwerpen. Rond 4u ’s ochtends botst, op de overweg van de Noorderlaan, een locomotief op een vrachtwagen. Door de impact kantelt de vrachtwagen en scheurt zijn dieseltank. Enkele seconden later vat de truck vuur en brandt op korte tijd volledig uit. De vrachtwagenbestuurder (55) overleeft het ongeval helaas niet. Volgens het onderzoek van het parket negeerde hij het rode licht.
Rood = stop
Ongevallen aan overwegen in havengebied zijn, jammer genoeg, geen uitzondering. Daarom organiseert infrastructuurbeheerder Infrabel, in samenwerking met Port of Antwerp-Bruges, de transportfederatie FEBETRA, de haventerminals DP World en ICO, klanten uit de transportsector, de douane en andere stakeholders een nieuwe sensibiliseringsactie gericht naar vrachtwagenchauffeurs die actief zijn in havengebied. De boodschap is kort en duidelijk: rood betekent stoppen. Altijd. Deze belangrijke veiligheidsboodschap wordt door alle betrokkenen via digitale publicaties, flyers en banners verspreid. Gedurende drie weken delen we deze boodschap ook via de sociale media, in tankstations, op websites en andere kanalen. Bedoeling is om het brede, internationale publiek van vrachtwagenchauffeurs bewust te maken van het belang om de verkeersregels te respecteren.
Elk ongeval is er één te veel
In 2024 waren er in totaal 9 ongevallen en viel er 1 dodelijk slachtoffer. Niet toevallig concentreert de sensibiliseringsactie zich in Antwerpen en Zeebrugge. Port of Antwerp-Bruges is de drukste en grootste haven in ons land. In Antwerpen heb je ongeveer 1.000 km aan sporen en zijn er meer dan 200 overwegen waarvan er 115 kruisen met een openbare weg. In de haven in Zeebrugge ligt 130 km aan sporen en zijn 20 overwegen. In deze twee havens zijn dan ook de meeste incidenten. Cijfers van de laatste 14 jaar bevestigen dat.

In meer dan 2/3e van de ongevallen aan overwegen in havengebied is een vrachtwagen betrokken.
.png?width=825&height=532&name=Schermafbeelding%202025-06-17%20113810%20(1).png)
Heel wat vrachtwagenchauffeurs respecteren de verkeersregels. Toch blijft een hardnekkig deel van hen verkeersovertredingen begaan waardoor ze hun eigen leven en dat van anderen op het spel zetten. De meeste ongevallen aan overwegen gebeuren door het negeren van het rode licht. Andere oorzaken zijn weersomstandigheden (bv. laaghangende zon) en onvoorzichtig rijgedrag (bv. blocking back = overweg oprijden zonder dat je hem tijdig kan verlaten door verkeersdrukte/filevorming).
Masterplan veiligheid overwegen
Sensibiliseren is één deel van het verhaal. Om het aantal ongevallen aan overwegen te doen dalen, moet je ook inzetten op concrete maatregel op het terrein. Om de veiligheid en uniformiteit aan overwegen in het havengebied van zowel Antwerpen als Zeebrugge te verbeteren, werkt Port of Antwerp-Bruges daarom samen met verschillende actoren aan een “Masterplan Veilige Spooroverwegen”.
Dit initiatief vertrekt vanuit een grondige analyse van ongevallen en een inventarisatie van bestaande voorzieningen aan overwegen in het havengebied. Op basis daarvan worden gerichte maatregelen ontwikkeld. Het plan omvat twee soorten ingrepen:
- Quick wins: Doeltreffende verbeteringen, zoals aanpassingen aan signalisatie of wegmarkeringen, worden op korte termijn uitgevoerd aan verschillende overwegen.
- Structurele aanpassingen aan overwegen: De overwegen waar vaker incidenten zijn, worden structureel aangepakt met gelijkgrondse oplossingen (zoals bijvoorbeeld een chicane, verkeerslichten, portieken, …)
De eerste quick wins worden al dit najaar gerealiseerd. Aansluitend volgt de structurele aanpak van de geselecteerde overwegen.
Om een gecoördineerde en gedragen aanpak te waarborgen, gebeurt de opmaak van het masterplan in nauw overleg met de betrokken stakeholders. Onder meer met Infrabel, de Scheepvaartpolitie, de Spoorwegpolitie, lokale diensten en de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Johan Klaps - Voorzitter Raad van Bestuur Port of Antwerp-Bruges en Antwerpse havenschepen: “Veiligheid staat helemaal bovenaan het lijstje met absolute prioriteiten van de stad Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges. Of het nu gaat over vervoer van goederen over het water, de bedrijvigheid op terminals of de vele wegen die ons uitgestrekte havengebied rijk is, het bewaken van het fysieke welzijn van onszelf en anderen moet altijd de eerste reflex zijn. Deze campagne is dan ook een belangrijk initiatief om het aantal ongelukken die plaatsvinden op spooroverwegen verder te verminderen.
”
Annick De Ridder - Vlaams minister van Mobiliteit en Havens: “Onze havens zijn de economische knooppunten van Vlaanderen. Het krioelt hier van de activiteit, de haven is altijd in beweging. Maar dat brengt ook uitdagingen met zich mee wat betreft verkeersveiligheid. Daarom zijn sensibiliseringscampagnes zoals deze nodig, want met het internationale vrachtverkeer is een duidelijke, eenvoudige en uniforme signalisatie cruciaal, zodat elke chauffeur die zich in en rond de haven verplaatst en een overweg kruist, weet dat Rood gelijk is aan stoppen.
”
Benoît Gilson - CEO Infrabel: “Hoewel het aantal ongevallen aan overwegen in de havens daalt, is elk incident er één te veel. Nul ongevallen daar moeten we naar blijven streven. Daarom deze doelgerichte sensibiliseringsactie in Antwerpen en Zeebrugge. Op het einde van de dag wil je toch dat iedereen veilig thuiskomt? Stop daarom altijd voor het rode licht. Voor je eigen veiligheid en dat van anderen.
”
.png?width=2000&name=Logo%2BInfrabel%2B%2B%2BPoAB%20(1).png)
Contact
Thomas Baeken
Woordvoerder, Infrabel
thomas.baeken@infrabel.be
+32 491 72 44 74